Uništavanje ambrozijeNažalost, ambrozija je neuništiva!
Pojavila se niotkuda i nesagledivo rasprostranila. Okupirala je sva obradiva i rahla zemljišta. Nebrigom nadležnih službi “najraširenija” je poljoprivredna kultura. Kultura koja guši, smanjuje nam radnu sposobnost, a život nam pretvara u muku neviđenu. Lica nam bubre, oči natiču, nos curi, grlo peče,…. A kako li je tek astmatičarima? Neopisivo i neizdrživo i uz korištenje vrlo jakih lijekova!
Ne, ambroziju nije moguće iskorijeniti, ali moguće ju je obuzdati. Moguće je njen utjecaj na naše zdravlje svesti na prihvatljivu razinu. Nadležne službe na osnovu svojih odluka donose proglase i pozivaju na uništavanje ambrozije u dvorištima i na okućnicama. Predviđene su i kazne. Kakva je korist od tih odluka i proglasa? Usuđujem se reći pa skoro nikakva.
Akcije se provode sa velikim zakašnjenjem, kad su stabljike ambrozije već oslobodile milijarde peludnih čestica i raspršile ih u prečniku od stotina kilometara. Oni koji donose odluke ne provode nikakvu kontrolu ili provode kontrolu ograničenu samo na sporadične prijave nakon kojih slijede opomene i uklanjanje biljaka košnjom kad je već daleko prekasno. Da stvar bude i gora i na zemljištima u vlasništvu donositelja odluka, buja ambrozija visine i preko dva metra.
Kako smo zemlja u kojoj malo što funkcionira, tako i ovdje ne funkcionira gotovo ništa:
-odluke se donose radi pokrića, samo da se zadovolje formalnosti
-odluke donose oni koji ni neznaju kako ambrozija izgleda
-opće neznanje šire populacije
-svi misle da nešto trebaju uraditi drugi, ne polazi se od sebe
-biljke se uklanjaju kad su u punoj cvatnji i zrijanju ,kada je prekasno
-ambrozija se koliko toliko uklanja na vidljivim površinama uz kuće, ceste,.. a okruženi smo poljima ambrozije uočljivim satelitima. Tko bi trebao to uklanjati? Ispada NITKO!

Vrlo mi se dopao jedan komentar koji ću citirati kao zaključak što uraditi, jer bi nam to sigurno pomoglo :
Marko says:
02/08/2010 at 3:25 pm
Kako iskorijeniti ambroziju?
Vlade svih zemalja okupiranih ambrozijom trebale bi financirati studiju o iskoristivosti ove biljke i to prije cvatnje! Vjerojatno bi se tada iskorijenila. Usput sjeme ambrozije može mirovati u tlu i do 30 godina i kad se stvore uvjeti obilato klija i divlje raste!

3 KOMENTARI

 1. Ambrozija je sveta biljka i nektar bogova u grčkoj i indiji, malo edukacije vam nebi škodilo.
  Halucinogen i lijek zapravo. Pa sad svalite sve na ambroziju i iskorijenite je preko satelita.

 2. Osobno protiv ambrozije nemam ništa a na Vaš pokušaj da me educirate iskreno Vam se zahvaljujem. No usput u Indiji su i krave svete a mi ih nemilice koljemo. Da i još nešto:nektar bogova ćini mi se da se radi od nečeg drugog a ne od ambrozije (ovo iznosim sa rezervom a negdje to načuh).
  Angažirajte se pa pučanstvo naučite kako iskoristiti svetu biljku ambroziju da služi čovjeku. Za sad većina nas je upućena jedino u štetnost.

 3. @Hoyla. Sorry, al to nije istina.
  Biljka ambrozija je porijeklom iz Amerike, a u Europu je slučajno prenešena tek u drugoj polovici 19. stoljeća, a počel se ozbiljnije širiti poslije prvog svjetskog rata, pa je prema tome nije bilo u Grčkoj prije par tisuća godina. Isto tako nema je niti u Indiji.
  Hrana grčkih bogova, osim imena, nema nikakve veze sa biljkom ambrozijom. Inače ambrozija je u grčkim mitovima nekad hrana, a nekad piće bogova koje daje besmrtnost svima koji ju konzumiraju. Nigdje nije napisano što je u stvari ambrozija. Po Homeru je ambrozija hrana, dok Aristofan, Sappho i Anaxandrid pišu o ambroziji kao o piću.
  Kasniji interpreti grčkih mitova (od renesanse pa na ovamo), pokušavali su objasniti kako je ambrozija mogla biti neka vrsta meda, propolis, ekstrakt ljekovitog bilja, a pojavila se i teorija kako bi ambrozija mogla biti ekstrakt jedne vrste halucinogenih gljiva.
  Što se tiče biljke ambrozije, za nju na žalost nitko do sada nije naša niti jednu praktičnu upotrebu.
  I ja se slažem da malo edukacije nikad ne škodi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here