Mršavimo zdravoKonačno je svanulo prekrasno proljetno jutro. Krenula sam prema ormaru kako bih pronašla nešto lagano i lepršavo, prigodno za takav dan. Pogled mi je pao na lagane proljetne hlače, koje su sramežljivo provirivale kroz hrpu raznoraznih odjevnih predmeta.
Sva sretna, kao malo dijete, požurila sam do ogledala i počela oblačiti hlače, a kad ono, ne mogu ih zakopčati! Koliko god sam na sve moguće načine pokušala udahnuti kako bi ih zakopčala – ne ide. Zar sam se udebljala? Duga zima bez fizičkih aktivnosti donijela je svoje – nekoliko kilograma viška.
Ako ste se pronašli u ovoj priči, ne brzajte i ne poduzimajte nikakve drastične mjere mršavljenja. Najgori izbor bi bio naglo mršavljenje koje nema smisla i štetno je za organizam. Kod naglog mršavljenja tijelo doživljava veliki stres i ako se u kratkom vremenskom roku izgubi nekoliko kilograma dolazi do tzv. «jo-jo» efekta, što znači da će se u kratkom vremenu vratiti svi kilogrami (čak i više, koji su izgubljeni rigoroznim dijetama i brzim mršavljenjem.
Najbitnije je ne preskakati doručak! Razdoblje mršavljenja je dugotrajan proces, a posebno u situaciji ako morate izgubiti više kilograma. Važno je odabrati kvalitetne namirnice, koje je onda bitno i kvalitetno pripremiti. Redovan i kvalitetan doručak, koji mora biti energetski i nutritivno bogat, prvi je korak u zadržavanju optimalne težine.
Stručnjaci kažu da ako želimo kvalitetno mršaviti – optimalan je gubitak od pola kilograma tjedno, osim tijekom intenzivnog treniranja, kada je normalno izgubiti kilogram. Tijekom dijete važno je smanjiti veličinu obroka, ali svakako pripaziti da je ishrana uravnotežena. Izbjegavajte slatkiše i vrlo masne namirnice i u svakom slučaju pijte puno vode kroz dan.
Nikako se ne smije zaboraviti fizička aktivnost – dovoljno je pola sata hodanja dnevno ili vožnja biciklom. Svaka aktivnost biti će korisna za liniju i za cjelokupni organizam. Nemojte zaboraviti – kombinacija redukcijske ishrane i fizičke aktivnosti najbolji su i najzdraviji recept za skidanje nataloženih kilograma.
Pronađite vremena i učinite nešto korisno za sebe!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here