Muzej MimaraMuzej Mimara, kao kulturna ustanova grada Zagreba, osnovan je darivanjem veličanstvene zbirke umjetnina, donatora Ante Topića Mimare i njegove supruge Wiltrud Topić Mimare. Do otvorenja za javnost došlo je 1987. godine. Riječ je o brojnom fundusu u kojem se nalazi više od 3750 umjetnina.
Umjetnine raspoređene po katovima s obzirom na razdoblja, muzeju pružaju svojevrsnu preglednost i dosljednost. Što se tiče same građe, radi se o arheološkim nalazima: skulpturama, predmetima, slikama, crtežima, tepisima i drugo. U muzeju se mogu pronaći artefakti japanske, kineske, indijske, indonezijske i druge umjetnosti. U samom fundusu muzeja, nalaze se i neke slike od svjetski poznatih autora npr. Raffaela, Rubensa ili Rembranta. Sve to upućuje na raznovrsnost i brojnost postava Muzeja Mimare. Što se tiče samog materijala, zastupljeno je staklo u velikom broju i to preko različitih vaza, zdjela, čaša – od drevnog Egipta do najpoznatijih muranskih radionica – te brojni artefakti od bronce, zlata, srebra, bjelokosti i ostalih materijala – s različitih svjetskih kontinenata.
Sam donator Ante Topić Mimara, rođen je 1898. godine. U Rimu je učio restauriranje i slikarstvo, a već s 19 godina kupuje prvi vrijedan predmet koji postaje začetkom njegovog kolekcionarstva. Godinama lutavši po svijetu, skupio je zavidnu kolekciju predmeta koji su imali pravo na to da budu izloženi. Danas ih se može vidjeti u novo uređenom Muzeju Mimara u gradu Zagrebu. Cijeli život, najveća želja Ante Topića Mimare bila je pokloniti zbirku svojem narodu za buduća znanja i generacije. Zadržavam mišljenje da takve institucije sa takvom zbirkom mogu biti samo na ponos našem narodu. A upravo je to ujedno i bila želja Ante Topića Mimare.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here