Muzej za umjetnost i obrtU gradu Zagrebu, na Trgu maršala Tita, nalazi se Muzej za umjetnost i obrt, jedan od najznačajnijih muzeja nacionalnog značenja. U njemu se čuva sva ostavština plemićkog i građanskog života Hrvatske. Od namještaja, dekorativnih i praktičnih elemenata skupljanih tijekom brojnih stoljeća naše povijesti. Svojim bogatim fundusom, u kojem se nalazi znatan broj predmeta inozemne proizvodnje, muzej nadilazi nacionalnu osnovu i čini značajnu vrijednost u okviru europske baštine.
Muzej za umjetnost i obrt, osnovan je 1880. godine. Utemeljen je na inicijativu Društva umjetnosti na čelu s Izidorom Kršnjavijem u namjeri da se stvori jedna zbirka koja će služiti kao uzorak za majstore obrtnike i umjetnike te koja će pripomoći njihovom što uspješnijem daljnjem radu.
Muzej za umjetnost i obrtNajznačajniji za cijeli muzej je stalni postav koji se provlači kroz tri kata te brojne prostorije popunjene dekorativnim i praktičkim elementima kroz razdoblja. Osim što pruža uvid u razvoj umjetničke i obrtničke proizvodnje od gotike do art décoa, u razvoj tehnoloških postupaka, te uvid u povijesne smjene stilova, stalni postav predstavlja i odabrane suvremene autore. Zasebno su izdvojene studijske zbirke sakralne umjetnosti, judaistike, slikarstva, satova, bjelokosti, metala, stakla, keramike i tekstila unutar koje su izloženi najkvalitetniji, odnosno najzanimljiviji umjetnički primjerci iz svake zbirke.
U muzeju za umjetnost i obrt često su postavljane izložbe mimo stalnog postava. Tako su se primjerice mogle pogledati izložbe Rembrandtovih grafika ili izložba satova. Na izložbi satova predstavljeni su brojni primjerci iz Hrvatske i Europe od baroka, pa redom po ostalim povijesnim vremenskim razdobljima. Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt često udomljuje različite postave koji upotpunjuju ionakovelik fundus stalnog postava samog muzeja.Sakralna umjetnost
Iznimno su interesantne zbirke sakralne umjetnosti – pribora kršćanstva i judaizma. Zlatni i srebrni predmeti jednostavno ostavljaju bez daha. Velika kritika muzeju može se uputiti jedino zbog slabog i nejasnog označavanja te objašnjavanja pojedinih izloženih primjeraka. Međutim, ukoliko volite obilaziti muzeje i proučavati antikni namještaj, dekorativne elemente ili jednostavno uživati u ljepoti starih predmeta, svakako se uputite u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here