Muzika i zdravljePostoji li veza između muzike i zdravlja i kakav je taj utjecaj na srce – dobar ili loš? Znanstvena istraživanja provedena na talijanskom Sveučilištu Pavia i engleskom Oxfordu pokazala su da muzika, osim što podiže raspoloženje, izvrsno djeluje i na srce, bez obzira radi li se o klasičnoj muzici, pop ili nekoj drugoj vrsti glazbe. Važan je jedino ritam. Naime, polagani ritam ima jako pozitivan učinak na organizam i regulira disanje, krvni tlak, cirkulaciju krvi i rad srca. Sporiji rad srca smiruje um, ublažava tjelesnu napetost i stres. Nasuprot tome, brzi tempo ubrzava disanje, puls i cirkulaciju krvi, pa je kroz duže vrijeme opterećenje za organizam.
Glazbeni ushit koji u nama nastaje slušanjem određene glazbe, posljedica je oslobađanja hormona endorfina iz hipofize. A endorfin, osim što podiže raspoloženje, jača i imunološke funkcije organizma. Glazbom jačamo prirodnu otpornost organizma, zvuk i vibracija utječu na snagu, gipkost i tonus mišića.
Da muzika blagotvorno utječe na organizam potvrđuje i činjenica da liječnici često primjenjuju glazbu kao dodatnu terapiju u rehabilitacijskim klinikama, prilikom porođaja, stomatološkim ordinacijama, liječničkim čekaonicama, wellness centrima itd. Svakodnevni život nezamisliv je bez muzike – muzika je oduvijek bila hrana za dušu i tijelo.

1 KOMENTAR

  1. Lijepa je ovo spoznaja i zahvaljujem autorici članka što nam je razotkrila istinu o glazbi. Vjerojatno je to istina ukoliko slušate što želite ali kakav je utjecaj glazbe koju morate slušati a najradije nebi? Srećom više je one po vlastitom ukusu pa se nadam da ću sačuvati zdravo srce i bistar um!
    Lijep pozdrav!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here