Odluka je donesena. Kupit ću kćeri za 15. rođendan patuljastog kunića. Bez obzira što se kunići mogu nabaviti u svim Zoo centrima, odlučila sam kupiti budućeg člana obitelji na proljetnom sajmu. Veću mi je glavobolju stvaralo što je sve potrebno da se to malo biće osjeća dobro u novom okruženju.
Patuljasti kunić
Otišla sam u ZOO Centar i uz savjete prodavačice za početak kupila veći kavez za papige (nažalost tada još nisu držali prave velike kaveze za kuniće), piljevinu, sijeno i pojilicu za vodu. Ah da, a u knjižari sam kupila veliku mašnu kojom sam ukrasila ovaj prekrasan poklon.
Pošto sam kupila osnovne stvari otišla sam na sajam i sad mi je preostalo da pod šatorom gdje su držali male životinjice iz domaćeg uzgoja odaberem jedno od dvoje preostalih malih, uplašenih, sitnih bića. Jedan je bio potpuno siv, a drugi je bio crn sa bijelim šarama na sredini čela i na jednoj capici.
Nisam dugo razmišljala i odlučila sam kupiti ovaj crni, jer je imao jednu posebnost: desno oko mu je pola crno i pola tamno plavo. Odmah sam rekla: „taj je malac moj“. Dobila sam informaciju da je muško i uzela sam od uzgajivača neke osnovne savjete koje su se ticale prehrane i držanja, te sva ushićena krenula doma da pripremim kavez i sve za veselo iznenađenje.
Sreća koja me obuzela kada sam počela sa spremanjem poklona je neopisiva. Još danas, bez obzira što je prošlo 5 godina osjećam tu toplinu, prolaze me trnci, osjećam leptiriće u trbuhu.
Uzela sam kavez, na dno stavila piljevinu i na to lijepo rasporedila deblji sloj sijena. Napunila sam pojilicu sa vodom, te uzela malenog kunića iz kutije u svoje ruke. Osjećaj koji me preplavio, neka toplina u ruci – to je biće, to je živo biće koje se prepustilo u mojoj šaci ko da je poznaje, ko da mu je dom. Lagano sam to biće spustila u kavez, a ono je lagnim korakom krenuo u istraživanje svoga novoga doma.
Uzela sam mašnu, ukrasila kavez i namjestila ga na stol da čeka dolazak slavljenice.
Smještaj i držanje kunića

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here