Najbolji PC gaming procesori trenutnoNekada je najvažnija komponenta računara bio CPU – centralna procesorska jedinica ako ćemo koristiti old school terminologiju, ili jednostavno “procesor” danas. CPU je nekada bio odgovoran za gotovo sve što se dešava unutar velike crne kutije koja stoji ispod vašeg stola.
Danas je CPU i dalje neophodna komponenta – ništa se ne može dogoditi ukoliko nemate neki oblik procesora koji pokreće operativni sistem, ali međuprostor koji se nalazi između skupih procesora i onih koji su “dovoljno dobri” se sve više i više smanjuje, dok se međuprostor vezan za cijenu sve više i više povećava. Ostale komponente kao što su grafičke kartice su zauzele važniju ulogu, barem kad su u pitanju gaming računari.
Za PC gaming je ovo zapravo odlična vijest. Većina ljudi može biti sasvim ok sa umjerenim procesorom. Brojevi jezgri, veličina cache memorije i clock brzine nastavljaju se poboljšavati kako godine prolaze, ali velika je vjerovatnoća da ako imate računar koji je napravljen u posljednjih 5 godina, vjerovatno možete igrati većinu igrica.
Kada izgrađujete novi računar ne morate kupiti najskuplji procesor kako bi imali odlično gaming iskustvo. Današnji desktop procesori mogu podnijeti skoro svaku igricu koju im zadate, a mnogi mogu biti i overclockovani kako bi se poboljšao performans (na trošak povećanja energije, topline i potencijalne buke). Sa svim testovima novih CPU-ova koji trenutno postoje sa pogledom na prethodne generacije ispod se nalazi lista procesora koji su vrijedni ugrađivanja u vaš novi gaming računar.
Najbolji gaming procesor
Najbolji PC gaming procesori trenutnoIntel Core i5-6600K
+ Podnosi i najzahtjevnije PC igre
+ Posjeduje dobar overclocking potencijal do 4.6GHz i preko
+ Z170 platforma donosi više PCIe staza i nove tehnologije
– Niži fabrički clock naspram Core i7-6700K
-Nedostatak Hyper-Threading i ima “samo” četiri jezgre
Vrlo je lako početi žudjeti kad vidite procesore sa najboljim performansom – deset jezgri, 25MB L3 cache memorije, quad-channel memorija… ne mora se nastaviti dalje. Intelova prljava mala (ne)tajna je ta da većina ovih visokih specifikacija baš i ne prave ogroman uticaj na većinu igara. Osim ako ne pravite računar koji je namijenjen za video editovanje, manipulaciju slika, razvoj programa ili kreiranje uređaja za osvajanje svijeta – vrlo je realna šansa da ćete biti sasvim u redu sa mnogo jeftinijim procesorom.
To je mjesto gdje se Intelova Core i5 linija ističe, a nigdje više nego u njihovom otključanom entuzijastičnom komadu, Core i5-6600K.
Nekada je svaka nova generacija procesora donosila sa sobom velika poboljšanja performansi. Sve što ste trebali uraditi jeste pogledati clock brzine i znali ste da će Pentium 4 od 3.2GHz ostaviti daleko iza sebe Pentium 4 od 1.6GHz. Međutim clock brzine su udarile zid, a čak su se i arhitektonska poboljšanja usporila i sada većinom dobijamo visoke brojeve jezgri. Problem je u tome što postoji mnogo uobičajenih zadataka, uključujući i većinu igara, gdje posjedovanje više od četiri CPU jezgre (logičke ili fizičke) baš i nije toliko bitno. To čini ovaj CPU najboljim za PC gamere.
Specifikacije:
● Jezgre: 4
● Hyper-threading: Ne
● Bazni clock: 3.5GHz
● Turbo clock: 4.6-4.8GHz
● L3 cache memorija: 6MB
● TDP: 91W
● PCIe 3.0 staze: 16
Čak i kad se ostavi na fabričkim postavkama od 3.5GHz do 3.9GHz i poredi sa trenutno najbržim potrošačkim GPU-om, GeForce GTX 1080 bilježi nešto manje od 3% prednosti u odnosu na brži Core i7-6700K. Postoji jedna iznimka koja bi mogla postati još važnija u narednim godinama: Hitman u DX12 modu radi 20% brže na 6700K. Dobra vijest je da overclockovanje eliminira veliki dio praznine i sa oba Skylake CPU-a na 4.7GHz, sedam od osam igara koje su testirane su se izvodile u suštini isto (2% gore-dole), iako je Hitman igra još uvijek 13% brža.
Što se tiče gaming računara, također ćete u obzir uzimati rezoluciju, postavke i grafičku karticu koju koristite. Ni najbrži CPU na ovoj planeti neće pretvoriti budžet grafičku karticu u gaming čudovište, ali isto tako neki obični CPU nije najbolji izbor za postavku koja ima SLI ili CrossFire. Ako posmatrate grafičke u dometu od GTX 970 do 1060 (ili niže), ili od R9 390X do RX 480 (ili niže) prije da ćete “naletiti” na limite grafičkih kartica, nego CPU-ova.
Savjet ovdje je usmjeren prema ljudima koji prave nove računare, jer sama nadogradnja procesora naspram kompletne generalke računara je vrlo rijetka. Ako imate potrebu za nadogradnjom bilo kojeg Core i5 procesora u prethodnim Intel generacijama čipova i mislite da bi to imalo veliki uticaj na vaš računar – prvo bi trebali pogledati grafičku karticu prije CPU (a vrlo vjerovatno matične i RAM) nadogradnje. Općenito govoreći, savremeni i5-6600K će nadmašiti prethodne generacije i5-4690K za 5-10%, i5-4670K za oko 10-20%, “drevni” i5-3570K za 15-30% i pozitivno već totalno zastarjeli i5-2600K za 20-40%. Ovo je iskorak od druge i treće generacije Intel dijelova, ali overclockovanje sužava sve ove margine i svaka grafička ispod GTX 980 ili R9 390X će biti velika prepreka za kristalno glatki i jasni FPS.
Postoje naravno i drugi razlozi za razmatranje o nadogradnji. Mnogo je lakše pronaći DDR4 memoriju visokog kapaciteta nego DDR3 ili DDR2 memoriju, na primjer, a moderna Z170 (i druge 100-series) matične ploče dolaze sa nekoliko korisnih novih osobina kao što su dodatne PCIe staze, PCH, USB3.1 podrška i M.2 NVMe pohrana. Zadnja stavka je olična stvar za ljude kojima je potrebna brza pohrana, ali opet, gaming baš i ne pogađa pohranu toliko puno, tako da je obično svaki srednji SSD sasvim dovoljan.
Dok je i5-6600K izabran kao najbolji gaming procesor, ipak nije savršen. Na primjer, korisnici koji rade više stvari istovremeno na računaru, tipa streamanja težih igara na Twitch-u, bi zasigurno smatrali Hyper Threading opciju na i7-6700K procesoru vrlo korisnom, kao i dvije jezgre više. Također, imajte na umu da će predstojeći Kaby Lake procesori (sedma generacija Intel Core procesora, više možete pročitati ovdje) vjerovatno dobiti novi čipset, što znači da ulaganje u Skylake kao dugoročnu platformu bi bilo slijepa ulica. Međutim, Intel procesori postaju samo za oko 5-10% brži u odnosu na prethodne generacije sa svakom novom CPU porodicom za sada, a vrlo je moguće da će Kaby Lake nastaviti taj niz.
Najbolji budžet gaming procesor
Najbolji PC gaming procesori trenutnoCore i3-6100
+ Ništa puno nije sporiji od i5-6600K u većini igara
+ Radi na Intelovoj najnovijoj LGA1151 platformi
– Ne pruža overclocking podršku ili Turbo modove
– U pitanju je samo dual-core, ali Hyper-Threading pomaže
Ovaj procesor je na listi pretpostavljajući da ne planirate izgraditi najbržu gaming konfiguraciju na planetu i da želite nešto sasvim solidno što neće uništiti vaš bankovni račun. Između ostalog ovo znaći da vjerovatno nećete u vašu konfiguraciju staviti preskupu grafičku karticu, što dalje znači da će igrice biti limitirane zbog vašeg GPU izbora. Dobra vijest je da ne samo da možete uštedjeti novac, već nećete žrtvovati moderne osobine usput – a zahtijevi kad je u pitanju snaga mogu biti itekako niži.
Pitanje je koji je CPU najbolji: Core i3-6100, Athlon X4 860K ili FX-6350? Ova tri su sigurno najviše obećavajuća budžet procesora, sa cijenama u rasponu od $70 do $110, što je prilično solidna ponuda, ali razlike u performansu mogu biti jednako velike. Što se gaminga tiče, biranje između ova tri čipa na kraju ispada vrlo jednostavno. AMD-ov Athlon X4 860K je u suštini isti kao njihov A10-7870K, samo bez integrisane grafičke kartice. Najsporiji je od ova tri čipa, a i3-6100 ga pretiče za oko 25% u gaming performansu – i to uz korištenje GTX 980 grafičke kartice (RX 480 i GTX 1060 bi se slično ponašali). Ovaj procesor isto tako pobjeđuje FX-6350 za oko 10%, a pri tom u značajno niže korištenje snage i zbog toga dobija budžet CPU krunu.
Specifikacije:
● Jezgre: 2
● Hyper-Threading: Da
● Bazni clock: 3.7GHz
● Turbo clock: /
● Tipični OC: /
● L3 cache memorija: 3MB
● TDP: 51W
● PCIe 3.0 staze: 16
Spuštanje na Intelovu Core i3 liniju završava kao zanimljiv kompromis u mogućnostima. Ovdje gubite dvije CPU jezgre koje se nalaze u i5-6600K, zajedno sa pola L3 cache memorije, ali Hyper-Threading je omogućen što vam omogućava dvije logičke jezgre. Turbo Boost mod je također onemogućen, tako da čip radi na stalnih 3.7GHz pod opterećenjem – više od baznog clocka kod 6600K, ali za niže od turbo clocka.
Također ne postoji oficijalna overclocking podrška i dok ASRock jeste omogućio jedan oblik overclockovanja, bolje vam je na kraju dana jednostavno kupiti 6600K. Međutim, i3-6100 uspjeva spustiti TDP sa 91W na 51W što je veoma značajno.
Dobra vijest je da čak i sa svim navedenim promjenama, performans uspjeva biti respektabilan. U jakim opterećenjima je i5-6600K do 70% brži, ali u manjim laganim opterećenjima to pada na ispod 10%. Što se igara tiče, korištenje GTX 980 grafičke na 1080p Ultra postavkama će performans podignuti za 10% više u poređenju sa skupljim i5-6600K. Zaista ne tako loša predstava za Intelov Core i3 procesor.
Ovisno o vašoj grafičkoj kartici i3-6100 može pružiti i više nego dovoljno za vaše gaming potrebe – sigurno je sposoban pokretati maksimalne postavke na GTX 960/R9 380 ili drugim slabijim grafičkim karticama u većini igara. Možda je bolje koristiti 2:1 omjer koristeći više GPU naspram CPU-a, što znači da će GTX 1060 ili RX 480 biti odličan par skromno gaming rješenje. Budući da nema oficijalne podrške za overclockovanje, možete pogledati matične ploče sa H110/H170 čipsetovima također, a skromni modeli imaju cijene ne više od oko $50, ili dobro opremljene ATX ploče ispod $100.
Najveći problem sa Intelovim Core i3 procesorom jeste taj da će buduće igrice početi iskorištavati dodatne CPU jezgre. Ovo se može vidjeti kod Ashes of the Singularity, Hitman, i Doom igrica pokrenutim na DX12 ili Vulkan i ako DX12 ostane u sljedećih nekoliko godina, onda čip sa dvije ili četiri jezgre možda baš i nije najbolja solucija. Ali, sa obzirom na cijenu, vjerovatno je ovaj procesor vrijedan rizika – a uvijek ga možete nadograditi sa i5 ili i7 čipom u budućnosti ako to postane neophodno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here