Najčešća stomatološka oboljenjaNajčešća stomatološka oboljenja kao što su karijes i parodontopatija nastaju zbog zubnog plaka. Zubni plak je bezbojna lepljiva masa koja se stvara u usnoj duplji i lepi za zube. Zubni plak je prepun bakterija koje stvaraju toksine i tako iritiraju desni koje postaju osetljive, krvare i otiču.
Ako se o ovoj iritaciji ne povede računa, gingiva se vremenom odvaja od zuba i tako nastaju parodontalni džepovi. U paradontalnim džepovima se ponovo taloži zubni plak, pa tkivo i kost koji drže zub postaju sve oštećeniji usled delovanja toksina i na kraju dolazi do gubitka zuba. Ako želite da zadržitre svoje zube do kraja života i izbegnete ugradnju zubnih implanta ili zubnih mostova, povedite pažnju o svojim zubima.
Lep i zdrav osmeh nije bitan samo zbog estetike. Zdravi zubi su preduslov za opšte zdravlje čoveka. Najčešća stomatološka oboljenja se mogu sprečiti pravilnim održavanjem oralne higijene.
Najčešća stomatološka oboljenjaZa početak, potrebno je dobro prati zube. Pod tim podrazumevamo pravilno pranje zuba (od korena ka vrhu), korišćenje četkice koja vam odgovara i dovoljno često i dovoljno dugo pranje zuba (najmanje 3 minuta). Takođe, korišćenje konca za zube je obavezno, jer samo pranje zuba četkicom ne može da očisti naslage koje ostaju između zuba. Ostaci hrane među zubima vremenom trule, i tako postaju uzrok neprijatnog zadaha iz usta. Dakle, pored redovnog korišćenja četkice potrebno je barem jednom dnevno koristiiti konac za čišćenje zuba. Dentalni konac najviše pomaže u borbi sa bakterijama i u sprečavanju krvarenja desni i drugih parodontalnih oboljenja. Pored konca za zube, preporučuje se i korišćenje tečnosti za ispiranje usta. Ovu tečnost možete sami napraviti ako želite. Postoje razni recepti u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Tečnost za ispiranje usta od rastavića je recimo dobra za ojačavanje desni, a priprema je laka: u pola litra vrele vode stavite jednu i po kašičicu usitnjenog i osušenog rastavića i ocediti nakon 30 minuta; zatim sipajte kašičicu soli u rastvor i promešajte. Ovaj rastvor treba koristiti više puta dnevno. Kako starite, vremenom će se javiti potreba za još nekim sredstvima kao što je specijalna „medicinska“ pasta za zube, interdentalni stimulatori i interdentalne četkice.
Pravilna ishrana ima veliki značaj na opšte zdravlje zuba i desni. Hranu kao što su slatkiši, ugljeni-hidrati, proizvodi od belog brašna i kolači, teba svesti na minimum i izbegavati jer najviše utiču na izazivanje karijesa. Takođe, treba izbegavati hranu koja se lepi za zube. Sa druge strane preporučuje se zdrava hrana bogata belančevinama, mineralima, vitaminima i hrana od integralnih žitarica.
Pored ličnog održavanja oralne higijene, potreban je i redovan odlazak kod stomatologa radi kontrolnih pregleda. Treba znati da svakodnevna higijena smanjuje šansu za nastajanje oboljenja na minimum, ali postoje mesta koja nisu baš pristupačna, pa se na njima plak zadržava duže i vremenom se mineralizuje. Tako nastaje kamenac, koji može ukloniti samo stomatolog. Zbog ovoga je odlazak kod zubara neophodan deo preventivne zaštite od oralnih oboljenja. Na ove preglede treba ići barem dva puta godišnje, kako bi se odstranili glavni faktori koji dovode do oboljenja. Ukoliko je strah od bolnih popravki najveći razlog izbegavanja stomatologa, razmislite još jednom jer je svrha redovnih pregleda upravo prevencija popravki. Svako odlaganje će sigurno samo pogoršati stvari i dovesti do kasnijih komplikacija. Za dentalna oboljenja važi isto pravilo kao i za sva druga: ”bolje sprečiti nego lečiti”. Zato je potrebno pokloniti više pažnje prevenciji i reagovati pre nego što dođe do ispoljavanja simptoma u vidu bolnog zuba ili upala desni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here