Najinteresantnije priče sa KalemegdanaKalemegdan je jedan od najlepših delova Beograda. Kroz vekove on čuva tajne naše prestonice. Ovaj deo grada spada u jedan od najlepših beogradskih parkova u kome se može opustiti ili sa prijateljima popiti piće i uživati u savršenom pogledu.
Retko koji deo prestonice i cele Srbije ima toliko znamenitosti kao Kalemegdan. Jedne od najbitnijih su svakako Nebojšina kula, Zoološki vrt, Vojni i Prirodnjački muzej, grobnica narodnih heroja itd. Na svakom koraku možete naići i na prelepe spomenike znamenitim Srbima koji su značajno doprineli istoriji i kulturi Srbije. Svaki kutak, svaki kamen na Kalemegdanu piše posebnu priču. Ukoliko želite da saznate bar deo tih priča, ostanite sa nama kroz ovaj tekst.
Nebojšina kula zauzima posebno mesto u našoj istoriji. Iako mnogi smatraju da je ime dobila po nekom znamenitom čoveku Nebojši koji je njom vladao, pravo poreklo imena ove kule vodi od negacije glagola “bojati se”. Označava njenu neustrašivost i nepobedivost. Njena priča počinje za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića. Veruje se da je tada još postala verni branilac srpskih teritorija. Prema legendi, kada su Turci prodirali u grad i približili se kuli, ona se uzdigla u nebo i spustila u Donji grad gde se i dan danas nalazi, daleko vam domašaja Turaka. U kasnijim vekovima je postala ozloglašeno mesto gde su svoj život okončali mnogi revolucionari. Među njima su i grčki revolucionar, pesnik i patriota, Rige od Fere i beogradski mitropolit Metodije. Riga od Fere je pod uticajem žara francuske revolucije pisao čuvene pesme koje su proklamovale revolucionarske ideje i jačale nacionalni ponos. Nakon što su ga izdali Austrijanci, baš kada je trebalo da se sretne sa Napoleonom, i predali Turcima u Beogradu, pogubljen je u Nebojšinoj kuli. Kako je srpski pobunjenički duh rastao, tako je sve više narodnih vođa bilo pogubljeno, među kojima i čuveni mitropolit Metodije. Nakon što je srpski narod povratio vlast nad ovim istorijskim bogatsvom, kula je lagano počela da gubi na značaju i bila je pomalo zaboravljena sve do trenutka kada je zahvaljujući grčkoj ambasadi obnovljena i preuređena u jedan od najlepših muzeja u Beogradu.
Jedna od najlepših crkava u Beogradu je svakako crkva Ružica koja se nalazi upravo na Kalemegdanu. Prema predanjima nalazi se na čudotvornom izvoru koji protiče baš kroz njene temelje. Prema legendi iz ovog izvora nije tekla voda samo između 1915. i 1918. godine, od kada je sprska vojska napustila Srbiju preko Albanije do trenutka oslobođenja Beograda. Okolinu ove čudesne crkve krasi i fenomenalan pogled koji je idealan za turiste i ljubitelje fotografije. Veruje se da je crkvu podigla Ružica sa sestrama Cvetom i Maricom koje su takođe imale svoje zadužbine na kalemegdanskoj tvrđavi. Prema istorijskim navodima je u srednjem veku postajala kao istoimeni hram. Ova crkva je odolela mnogim potresima i promenama, pa je tako jednom pretvorena u džamiju, kasnije stradala i u eksploziji municije, a neko vreme je bila i barutana. Savremeni izgled je dobila zahvaljujući Aleksandru Karađorđeviću. Njen ulaz čuvaju kosovski ratnik i pešadinac iz Prvog svetskog rata koji su simbol odbrane naše zemlje i naroda. Mnogi dekorativni segmenti crkve su napravljeni od čaura, delova topova i mačeva. Unutrašnjost crkve krase likovi kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića, Nikole Pašića, ruskog cara Nikolaja Romanova, kao i velelepne ikone, dela naših vojnika koji su se oporavljali u Africi u logoru Nandor.
Iz perioda turske vladavine potiče još jedna uspomena koja se nalazi u blizini Defterdarove kapije – česma čuvenog velikog vezira Mehmed paše Sokolovića. Ova česma, skrivena pokraj puta i pomalo neugledna, je izgrađena još u 16.veku kao zadužbina tadašnjeg velikog vezira sprskog porekla koji nikada nije zaboravio svoje korene. Njegov lik je spominjan u mnogim delima, a najbolje i najdetaljnije je opisan u čuvenom Andrićevom delu “Na Drini ćuprija”. Prema nekim istorijskim navodima smatra se i da je zaslužan za obnovu Pećke Patrijaršije. Koliko god postojala oprečna mišljenja o njegovim postupcima kao velikog vezira, sigurno je da je ova česma delo vrednog i sposobnog čoveka koji se uprkos svojoj poziciji za vreme Turaka trudio da pomogne srpskom narodu.
Ukoliko biste želeli da više saznate o Kalemegdanu, Beogradu i njegovoj bogatoj istoriji nudimo vam odličan izbor smeštaja u Beogradu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here