Hrvatska je zemlja velikih znamenitosti i ljepota pa nije ni čudo da se broj posjetitelja broji u milijunima, no ponekad je, upravo zbog velikog broja mjesta koja valja posjetiti, lako previdjeti neku destinaciju. Donosimo pregled najljepših hrvatskih mjesta koja svakog ostavljaju bez daha.

zagreb

Zagreb – Možda i jedina hrvatska destinacija koja se može mjeriti s europskim velegradovima, današnji Zagreb je miks tradicionalnog, srednjeeuropskog štiha (zbog povijesnih utjecaja Beča i Budimpešte) i novih urbanih trendova (zbog sveopćeg procesa globalizacije). U njemu će naći nešto za sebe i zaneseni kulturnjaci (s obzirom na desetke kulturnih ustanova, muzeja i galerija) ali i oni samo željni zabave s obzirom da je zagrebački noćni život najbolji u državi. Oni željni opuštenijeg provoda prošetat će se brojnim parkovima, Jelačićevim trgom, Dolcem i Gornjim gradom te popiti nezaobilaznu kavu na Tkalči.
dubrovnik
Dubrovnik – omiljeno odredište svjetskog jet-seta neprikosnoveni je vladar cijelog Mediterana; njegove zaštićene zidine slika su koja je poznata u cijelom svijetu, a Stradun je živući spomenik vremenu kad je Dubrovačka republika bila jedna od najjačih trgovačkih sila Europe. Svakako posjetiti i obližnji otok Lokrum te se provozati dubrovačkom žičarom s koje puca pogled na cijelo okolno područje.
rent a car rijeka
Rijeka – Najveća hrvatska morska luka i mjesto velikih brodogradilišta tek postaje masovno turističko središte; a s obzirom da ima sve predispozicije, pitanje je vremena kad ćemo o Rijeci čitati u renomiranim europskim turističkim časopisima. Započnite vaše istraživanje na slavnom Korzu, a svakako posjetite i Molo Longo, slavni lukobran i šetnicu, baroknu katedralu svetog Vida i Trsatsku gradinu, izbočeni vidikovac koji se nadvio nad cijelim gradom.
Opatija – A kad ste već u Rijeci, produžite i do Opatije (uistinu vam neće biti problem, s obzirom da su povezani mnoštvom autobusnih i taksi linija, pogotovo ljeti , a uvijek su tu i rent a car servisi koji nude najam automobila po povoljnim cijenama), nekoć omiljenog odredišta europske aristokracije. Danas je to mjesto prilagođeno svačijem džepu gdje, uz „standardnu“ ponudu hrvatskog turizma, cvjetaju vodeni sportovi, a životni tempo je nešto umjereniji, pa će oni koji uživaju u višesatnim šetnjama bez velikih gužvi konačno doći na svoje.
Otoci – S oko tisuću dvjesto otoka hrvatska obala je jedna od najrazvedenijih u Europi; velika većina posjeduje netaknute prirodne ljepote, bogatu floru i faunu, a otočni gradići i sela čiji su se stanovnici nekad bavili ribarstvom danas se prilagođavaju potrebama turista. Kao popularna i najbolja opcija za istraživanje hrvatskih otoka pojavila se mogućnost iznajmljivanja jahti – mnoge tvrtke nude različita mala plovila, a s obzirom da se hrvatski Jadran smatra nautičkim rajem, ljeti sve vrvi od brodica koje se idilično ocrtavaju na pučini.

plitvicka-jezera2

Plitvička jezera – najstariji nacionalni park u Hrvata, ali i u cijeloj jugoistočnoj Europi svjetsku slavu duguje svojim šarenim jezerima, autohtonim životinjskim i biljnim vrstama te predivnom okolišu. Šesnaest jezera nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, a procjenjuje se da ih posjeti više od milijun turista godišnje, koji uživaju u pogledu na brojne rječice, jezerca, slapove i kilometrima staza za šetanje.

split

Split – socioekonomsko središte Dalmacije ili „najlipši grad na svitu“ ucrtao se na turističku kartu Europe ponajviše zbog zaštićene Dioklecijanove palače, dobre prometne povezanosti i povoljnog položaja. Splitski duh očito se sviđa stranim turistima koji dane provode igrajući picigin na Bačvicama ili ispijajući koktele u brojnim beach barovima.

pula

Pula – rimski amfiteatar u Puli osigurao je ovom istarskom gradu svjetsku slavu; riječ je o šestom najvećem očuvanom rimskom amfiteatru i najbolje očuvanoj rimskoj građevini u Hrvatskoj. Nekad poprište krvavih gladijatorskih borbi, danas se pulska Arena koristi za održavanje kulturnih, glazbenih i filmskih manifestacija, poput Pula Film Festivala ili koncerta Leonarda Cohena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here