Najljepši hrvatski otoci za romantični bijegDosta vam je gradske gužve, želite se malo maknuti od civilizacije? Ili jednostavno upustiti se u romantični ljetnji bijeg sa voljenom osobom? Savršeni odmor možete imati na Korčuli, Hvaru ili Braču u južnoj Dalmaciji.
Na magičnim plažama, pješčanim obalama, stjenovitim uvalama, obljubljeni suncem sigurno ćete naći mir i odmor uživajući u spoju moderne i tradicionalne mediteranske kulture koju samo južna Dalmacija ima. Osim prekrasnih plaža, otoci južne Dalmacije kriju mala naselja u kojima možete uživati u ukusnoj hrani i vinu sa lokalnog područja. Ono što čini iskustvo još bolje je i jedinstven način putovanja – morate unajmiti plovilo ili pak trajektom prijeći dio Jadrana do željenog otoka.
Do Brača i Hvara najlakše i najjednostavnije je doći iz Splita. Ukoliko dolazite iz inozemstva, trebate znati da Split ima aerodrom na periferiji grada sa koga je lagano doći autobusnom linijom ili unajmiti taxi od lokalnih taxi prijevoznika.
Najljepši hrvatski otoci za romantični bijegBrač je najveći dalmatinski otok i ruta do njega je vrlo jednostavna: zaplovite ravno prema jugu i završit ćete u Sutivanu – malom, ali prelijepom turističko mjestu. Nepuno kilometara istočno nalazi se još poznatiji Supetar. Ravno nasuprot njega na južnoj strani otoka jest Bol, u kome se možete opuštati na čuvenoj plaži Zlatni rat. Ovaj šljunčani raj, obrastao gustim četinarskim šumarkom, dug je oko tisuću metara i slovi za vjerojatno najljepšu šljunčanu plažu hrvatske obale.
Najljepši hrvatski otoci za romantični bijegDalje prema jugu, odmah ‘ispod’ Brača, nalazi se Hvar, zasigurno jedan od najprepoznatljivijih dalmatinskih, pa i hrvatskih uopće, otoka među stranim turistima. Zavodljivi miris polja lavande i raskošno zelenilo brojnih vinograda koji daju izuzetno grožđe od koga lokalno stanovništo pravi vrhunska vina, poznata i van države. Otok je bogat poviješću i kulturom, kao i brojnim spomenicima na prošla vremena. Uz šarmantne male luke, zasjenjene plićake i kristalno čisto more obasjano suncem, nije nikakvo čudo što se turisti uvijek iznova vraćaju Hvaru.
Najljepši hrvatski otoci za romantični bijegS druge strane, Korčula više gravitira Dubrovniku, iako je i od njega poprilično udaljena. Istoimeni grad najveće je mjesto na otoku, opasano debelim zidovima izgrađenim u srednjem vijeku, koji mu daju tipičan izgled jedne velike utvrde, kao što je uostalom slučaj i sa Dubrovnikom. Osim ovog zanimljivog gradića, otok krije neka predivna, stjenovita mjesta za kupanje ili jednostavno lješkarenje na plaži. Duga vinarska tradicija također krasi Korčulu, odnosno njeno stanovništvo, koje se poglavito bavi turizmom te proizvodnjom kvalitetnih bijelih vina kao što je nadaleko poznati pošip.

4 KOMENTARI

  1. @Maca,
    Slažem se. Zapravo je mnoštvo prekrasnih otoka, ali ja sam se u članku bazirao na južnu Dalmaciju.
    @Sara – nažalost je tako, samo neće to moći dovijeka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here