Želite li u vašu kuhinju unijeti dašak svježine, poboljšati joj funkcionalnost i uljepšati je do te mjere da će impresionirati goste? Prije upuštanja u takav posao, možda će vas zanimati trenutni trendovi u dizajnu i izgledu kuhinje – neki će vas jamačno iznenaditi, a drugi vam dati kakvu korisnu ideju i poslužiti kao inspiracija. Bilo kako bilo, svi daju neku novu dimenziju funkcionalnosti i izgledu kuhinje, a ovo su naši favoriti.
kuhinja1
Crno bijela kombinacija – izgled se mijenja kako trendovi evoluiraju, no šarm crno bijele kuhinje nikad ne umire! Ima nešto u tom oštrom kontrastu – pogledajte samo ovaj IKEA-in dizajn i kombinaciju bijelih, lakiranih ormarića i crnih površina od granita, koji ujedno pomalo suprotstavlja seoski i moderni štih. Nadopunite izgled rustikalnim, drvenim podom (po potrebi nadodati mali sag) i kuhinjskim elementima od nešto nježnijih materijala.
kuhinja2
Velika svjetla, mala kuhinja – kontrast boja nije jedini način stvaranja modernog ugođaja; bacite oko na ove očito prevelike svjetiljke s tamnijim obrubima – upravo njihova veličina stvara osjećaj dubine i veličine u sobi s niskim stropom. Uočite važnost čistih linija, geometrijskih oblika i minimalističkog dekora. U ovakav dekor uklapa se i visoko podignuta slavina – imat ćete više mjesta za rad i omogućit će veću iskoristivost sudopera, koji može biti i keramički.
kuhinja3
Otvoreni ormarići – S obzirom da sve više ljudi koristi kuhinju kao mjesto druženja i primanja gostiju, njezin izgled postaje važniji no ikad i zato su klasični ormarići s vratima, koji ne ostavljaju mnogo mjesta ukrasima ili na bilo koji način podižu estetsku vrijednost sobe, na izdisaju. Istina, kuhinja je i dalje mjesto gdje ćete držati posuđe i pribor za kuhanje, no sada se taj pribor aranžira na vizualno dopadljiviji način, što se može postići samo otvorenim ormarićima ili policama. Popularno rješenje su i staklena vrata ormarića koja također ističu ukrasno posuđe i slične objekte. Naravno, pri tome se gubi nešto funkcionalnosti s obzirom da otvoreni ormarići imaju osjetno manji kapacitet (pa ćete višak stvari morati spremati negdje drugdje) no na vama je da odlučite je li vam važnija funkcionalnost ili izgled.
kuhinja4
Zidna rasvjeta – Trend koji je nastao kao upravo kao rezultat izbacivanja klasičnih ormarića iz kuhinje – s obzirom da police zauzimaju manje mjesta, ostavlja se više prostora za ukrasnu zidnu rasvjetu poput ove na slici. Rasvjetni elementi ispod ormarića pomalo izlaze iz mode, a mjesto im preuzimaju ovakve podesive i fleksibilne zidne svjetiljke pomoću kojih ćete svjetlost moći usmjeravati tamo gdje vam je najpotrebnija. Potražite ih u crnim, srebrnim i vintage limenim izdanjima kako biste učinili vašu kuhinju još šarmantnijom.
Lakirani namještaj gubi sjaj – Sve lakirano polako napušta modernu kuhinju, prvenstveno zbog težine održavanja – jedna ogrebotina na vratima ormarića i već ih morate mijenjati. S druge strane, drveni finiš puno bolje podnosi sitna oštećenja, čvrst je, a dodaje kuhinji dubinu i bogatstvo boja. Uostalom, prirodni, sirovi materijali koji su bez iznimke sve popularniji u kuhinjama – cigle, daske, istaknute grede – daju određeni topli, prirodni ugođaj i autentičnost vašoj kuhinji.
kuhinja5
Pozlaćene slavine i sudoperi – Krom, nikal i nehrđajući čelik više nisu esencijalni kuhinjski materijali; primat preuzimaju nijanse željeza i grafita te ‘topli metali’ koji će se dobro slagati s većinski bijelom okolinom. Čak i standardni metalni sudoperi gube bitku s bijelima koji ostavljaju dojam čistoće i jednostavnosti te se dobro nadopunjuju s trendom pozlaćenih slavina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here