Hrvatska obala broji više od tisuću otočića i otoka, od čega ih je naseljeno nešto manje od stotinu. Većinu ih odlikuje netaknuta priroda, lijepe plaže i idilična mediteranska mjestašca, u kojima su tradicionalna arhitektura i način života uspjeli opstati i danas egzistiraju ruku pod ruku s modernim turističkim objektima. Ta unikatna kombinacija danas ih čini poželjnim turističkim odredištima, a mi smo izdvojili nama pet najzanimljivijih otoka Jadrana.
hrvatski otoci 1
Vis – Nekadašnja jugoslavenska pomorska baza danas je oaza mira i tišine za sve koje ne privlači ideja odmora u prenapučenim turističkim središtima. Uz mnoštvo skrivenih uvala i šljunčanih plaža, otok pokrivaju vinogradi, borova šuma i maslina, a vinogradarska i ribolovna tradicija njegovih stanovnika jedna je od najstarijih na cijelom Jadranu. Vis je postao savršena destinacija za parove željne romantičnih šetnji i sve one koji žele istraživati njegovu netaknutu prirodu.
harbour at vis croatia
Pag – Dobro poznati centar svog turističkog noćnog života mjesto je gdje dolaze deseci tisuće mladih iz cijelog svijeta. Beach barovi koji rade non-stop postali su omiljeno odredište svih partijanera, no čak i ako ne spadate među njih, Pag ima mnogo za ponuditi. Njegova unutarnja površina često se s zbog svoje oskudnosti uspoređivala i s Mjesečevom površinom, a jaka folklorna tradicija u obliku lokalnih pjesama i manifestacija, kao i nadaleko poznate paške čipke, osigurala mu je mjesto među najpopularnijim hrvatskim otocima. Dodajte tomu i slavni ovčji sir te janjeće delikatese i dobili ste uistinu zahvalnu ljetnu destinaciju.
hrvatski otoci 3
Brač – Brač je površinom najveći otok u Dalmaciji i treći najveći na Jadranu, a ujedno i njegova najviša točka – Gora svetog Vida, visoka 778 metara, danas je turistička atrakcija s obzirom da s nje puca pogled na cijelu okolnu rivijeru. Brač je jako turističko odredište; plaža Zlatni Rat u blizini naselja Bol jedan je od najprepoznatljivijih simbola hrvatskog turizma, unikatnog oblika koji je čini savršenom i za kupanje i za brojne vodene sportove, poglavito surfanje. Turistička mjesta poput Supetra satkana su od starih renesansnih građevina koje su izgrađene od poznatog bračkog kamena, koji se nekad izvozio u cijeli svijet. Legenda kaže da se od tog materijala gradila i američka Bijela kuća. Brač se može podičiti i Zmajevom špiljom, poznatom speleološkom lokalitetu, kao i prirodnom fenomenu – takozvanoj pustinji Blaca.
hrvatski otoci 4
Korčula – Legenda kaže da je prvo naselje na Korčuli osnovao trojanski junak Antenor u dvanaestom stoljeću prije Krista. Bila ona istinita ili ne, Grci su doista naseljavali otok i brojni dokazi njihove prisutnosti mogu se danas pogledati u muzejima i galerijama Korčule. Danas se stanovnici otoka bave poglavito turizmom; Korčula svojim turistima nudi prirodne ljepote, klasičnu dalmatinsku kuhinju te dugu vinarsku tradiciju, iz koje se posebno ističe bijelo vino, tzv. pošip, poznati korčulanski izvozni proizvod. Stanovništvo se diči i brojnim kulturnim manifestacijama koje se održavaju u ljetnim mjesecima, gdje se turistima prezentiraju običaji lokalnog folklora, poglavito klapsko pjevanje koje je na otoku jako cijenjeno.
hrvatski otoci 5
Mali Lošinj – Ponos Kvarnera može se pohvaliti s više od 2600 sunčanih sati godišnje i prosječnom ljetnom temperaturom od 26 stupnjeva. Dio je arhipelaga Lošinj-Cres, koji broji više od trideset malih i većih otoka te se smatra jednim od najljepših u cijelom Mediteranu,a sa Cresom je spojen i kratkim mostom. Mali Lošinj odlikuju bujna vegetacija, čisto more i divne plaže te naselja koja su kroz povijest poprimila brojne venecijanske i grčke utjecaje, što ga čini savršenim odredištem za mirni okrepljujući odmor.
Svi nabrojani otoci dobro su povezani s najvećim gradovima na obali, pogotovo u ljetne mjesece kada je broj trajektnih i katamaranskih linija povećan kako bi se osigurao lak i brz prijevoz turista do njihovih odredišta, a Pag je i mostom povezan s kopnom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here