U vremenima gospodarske krize mnogi su stanovnici Republike Hrvatske bili prisiljeni poslovne prilike i životnu sreću tražiti daleko od svojih domova, pa čak i u inozemstvu. I dok kriza i dalje utječe na naše svakodnevne živote, postoje neke sredine gdje ju je ipak lakše podnijeti, a koje su i zbog niza drugih čimbenika mjesta gdje je život nešto ljepši nego u ostatku Hrvatske. Donosimo vam popis pet najboljih mjesta za život u Republici Hrvatskoj.
Zagreb – Hrvatska metropola
zagreb
Zagreb je apsolutni gospodarski, društveni, kulturni i sportski centar države. Jedini hrvatski grad koji se može nositi sa srednjoeuropskim gradovima poput Beča ili Budimpešta, s kojim dijeli brojne povijesne veze, danas je dom za skoro milijun ljudi (uključimo li i okolicu). Taj se broj stalno povećava s obzirom da Zagreb u vremenima gospodarske krize ipak stoji bitno bolje nego ostatak Hrvatske; cijena nekretnina je iz istih razloga, ali i intenzivne gradnje posljednjih desetak godina, u padu. Parkovi i perivoji, Jarun, desetine muzeja i galerija, stotine kafića i klubova čine život u Zagrebu lijepim i sadržajnim.
Šibenik – Grad povijesti
šibenik
Jedan od najstarijih gradova na Jadranu upravno je i gospodarsko sjedište Šibensko-kninske županije. Iako, poput većine naselja na hrvatskoj obali, život u Šibeniku najviše buja tijekom bogate turističke sezone, kada se u Šibenik slijevaju tisuće turista, mještani se nadaju da će prisustvo stranih ulagača i gospodarska zona Podi učiniti njihov grad lagodnim mjestom za život i u zimskim mjesecima. Mnoštvo kulturnih ustanova, blaga mediteranska klima, dobra prometna povezanost zahvaljujući autocesti Zagreb-Split, kao i pristupačna cijena nekretnina u Šibeniku razlozi su zašto se u taj grad doseljava sve veći broj ljudi.
Biograd na Moru – Prijestolnica hrvatskih kraljeva
biograd
Srednjovjekovna prijestolnica hrvatskih kraljeva danas je idilično mjesto koje broji šest tisuća stanovnika. Stanovništvo se danas većinom bavi turizmom, ribarstvom i poljoprivredom, a Biograd odlikuje mirna svakodnevnica, blaga temperatura (prosječna temperatura u siječnju je sedam, a u srpnju 24 stupnjeva Celzijevih) i lijepe plaže. Gradić je i mikroregionalno središte u koje dolazi stanovništvo okolnih obalnih naselja i otoka, a u 2007. je osvojio i nagradu Srebrni cvijet Europe koja se dodjeljuje za hortikulturno i urbano uređenje nekog mjesta. Što se tiče prometne povezanosti, kroz grad prolazi magistralna cesta, a u blizini (udaljen je 15 kilometara) je i čvor Benkovac autoceste Zagreb-Split.
Split – Grad arhitekture
split
Mediteranski ugođaj, prekrasna kamena arhitektura, višestoljetna povijest, more, plaže, hrane i prije svega karakteristični splitski način života i razmišljanja čine ovaj grad lijepim mjestom za život. S nešto više od 170 tisuća stanovnika (a taj se broje penje na 250 tisuća ubrojimo li i okolicu grada) Split je drugi najveći grad u Republici Hrvatskoj i centar Dalmacije; kao i u slučaju Zagreba, gospodarska je kriza nešto spustila cijenu nekretnina, pa se u nekim dijelovima grada mogu pronaći pristupačni novoizgrađeni stanovi, što mnogima otvara brojne mogućnosti za život u „najlipšem gradu na svitu“.
Rijeka – Industrijski grad
rijeka
Rijeka je najveća hrvatska luka, središte Primorsko-goranske županije i nekadašnji moćni industrijski grad. Lučki promet i industrija značajno su oslabili devedesetih, stanje je pogoršala i trenutna ekonomska kriza, no grad se uspio održati na nogama okrećući se uslužnom sektoru i turizmu. Rijeka je unikatna kombinacija tradicionalnog i modernog, urbanog štiha, multikulturalnosti i stare arhitekture, koja pažnju plijeni svojim lijepim ulicama, legendarnim Korzom i mnoštvom muzeja i galerija. Iako je specifičnost riječke klime mnogo kiše, to njezine stanovnike ne sprječava da uživaju u kvarnerskom moru, a zanimljivo je napomenuti da je Rijeka jedini mediteranski grad koji ima i skijalište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here