BiciklKoliko često koristite bicikl kao prijevozno sredstvo? Jeste li od onih ljudi koji se i do obližnje trgovine voze automobilom, ili je ipak bicikl vaš prvi izbor? Ukoliko pripadate prvoj skupini, 16. srpnja je dan kada to možete promijeniti prilikom obilježavanja svjetskog dana biciklista.
Bicikl (bicikla, bajk, biciklin…) je praktično i pristupačno prijevozno sredstvo i smatra se ravnopravnim sudionikom u prometu. Dakle, i za bicikl postoje određene zakonske regulative o starosti vozača, tehničkoj zahtjevnosti i pravilima kretanja po javnim prometnicama. Korištenje bicikla donosi brojne prednosti: ekološki i ekonomski je prihvatljiv jer ne koristi benzin, oblikuje mišiće, čuva zglobove i srce te daje energiju. Također, nemate problema s traženjem parkirališnog mjesta, a vjetar vam omogućava prirodno rashlađivanje. Nedostaci se vezuju tek uz moguće loše vremenske uvjete.
Pretpostavlja se da danas u svijetu ima preko milijardu bicikala. Kroz povijest izmjenjivali su se brojni izumi vozila pokretanih ljudskom snagom. Njemački grof Karl von Drais uzima se kao prvi vozač bicikla. On je 1817. kreirao drvenu napravu nazvanu draisine koja se pokretala odguravanjem nogama od poda. Taj je bicikl bio teško upravljivi i prilično opasan. Problemi s upravljanjem su donekle smanjeni uvođenjem upravljača i pomicanjem sjedala u bolji položaj. Pravi napredak bio je uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili J. K. Starley, J. H. Lawson i Shergold te se njihov bicikl iz 1885. godine smatra prvim modernim biciklom. Proučavajući povijest bicikla može se zaključiti kako se osnovni koncept bicikla do današnjih dana nije bitno mijenjao, ali zahvaljujući uznapredovaloj tehnologiji, današnji su bicikli izrađeni od kvalitetnijih materijala i daleko su sigurniji. Najnoviji trend u proizvodnji bicikala su električni bicikli koji također ne zagađuju okoliš, ali vožnja ne donosi tolike zdravstvene koristi našem organizmu.
Osim u prometu, bicikli se koriste i za zabavu, rekreaciju i sport. Različita namjena bicikala uvjetuje razliku u konstrukciji, veličini kotača i širini guma, obliku okvira i upravljača te drugoj dodatnoj opremi. S obzirom na navedene razlike, a u skladu s vašim potrebama, možete odabrati sportski bicikl, brdski bicikl, BMX ili gradski bicikl za svakodnevnu vožnju i rekreaciju. Kako bi se što više potaknulo korištenje bicikala u svakodnevom životu, osiguravaju se i odgovarajuće biciklističke staze koje omogućuju sigurnije kretanje prometnicama.
Vožnja biciklom ujedno je i zabava i izvrstan način vježbanja i oslobađanja od stresa, što rezultira cjelokupnim boljim osjećanjem.
Stoga, krenite u akciju barem ovaj dan, potaknite svoje bližnje i napravite i vi jedan „krug“ biciklom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here