Naranče u cvatuNarančeKada se spomenu naranče, većinu ljudi odmah asociraju na vitamin C. Istina je da su naranče izvrstan izvor vitamina C, jer jedna naranča srednje veličine sadrži više vitamina C nego što je dnevna potreba odrasle osobe za tim vitaminom. Poznato je da vitamin C utječe na zdravu kožu, jer pomaže pri nastajanju kolagena. Također sudjeluje u obrani organizma od bakterijskih upala. Važan je antioksidans, pa smanjuje štetu od slobodnih radikala i tako štitti od određenih vrsta raka.
Naranče također sadrže tiamin, folate, riboflavin, kalij, kalcij, magnezij i pantotenske kiseline. Membrane između kriški naranče sadrže pektin, koji pozitivno utječe na razinu kolesterola u krvi. Membrane sadrže i bioflavonoide koji imaju antioksidansna svojstva. Zato je uvijek zdravije pojesti cijelu naranču nego samo popiti sok od naranče.

Vrste naranča

Postoji više vrsta naranči koje se razlikuju po veličini, boji i kakvoći: seviljske naranče koje se, zbog gorčeg okusa, uglavnom koriste za izradu marmelada i likera; velike naranče bez sjemenki koje su nastale mutacijom u jednom voćnjaku u Brazilu, a kasnije su prenesene u Kaliforniju; naranče valencija, koje su dobile ime po španjolskom gradu Valenciji poznatom po uzgoju naranči, jedine rastu za vrijeme ljeta i koriste se za izradu sokova; crvene naranče za koje se smatra da su hibrid mandarine i grejpa, a za crvenu boju zaslužan je pigment autocijanin; bergamot naranče koje se uzgajaju u okolici Bergama, na proljeće na malom drvetu narastu mali i kruškoliki plodovi, a njihovo ulje se dosta koristi u aromaterapiji; popularne jaffa naranče slatkog okusa i lijepog mirisa, koje sazrijevaju u proljeće …

Porijeklo naranče

Manje je poznato da je naranča suptropska biljka iz porodice Rutaceae, roda Citrus. Pradomovinom naranče smatraju se Indija i Kina. Naranča je zimzeleno drvo visoko do 12 m koje u prosjeku daje plodove čak sto godina, godišnje u prosjeku daje oko 500 plodova, a može živjeti do 500 godina. Cvjetovi su bijeli i mirisni, a plod ukusan i sočan, podijeljen u kriške, sa žućkastom ili crvenkastom korom. Uz grožđe i banane, smatra se najplodnijim voćem, a plodovi rastu od studenog do svibnja. Uspijeva u područjima s toplom klimom, pa se najviše uzgaja u Sredozemlju, Južnoj Africi i Kaliforniji.

Upotreba naranče

Naranča ima svestranu primjenu: osušeni cvjetovi koriste se za čaj, kora naranče se kandira i koristi za pripremu raznih poslastica, meso i sok koriste se za izradu marmelada, sokova, likera, za pripremu kolača, a našla je svoju primjenu i u kozmetici: u izradi parfema i korištenju eteričnih ulja u aromaterapiji.
Najzdravija je i najčešće se konzumira svježa kao desert ili sok.
U nekim kulturama stablo naranče simbol je braka i ljubavi, pa mladenke na vjenčanju često stavljaju cvijet naranče u kosu ili nose bukete od cvjetova naranče. Cvjetovi su česta dekoracija i na svadbenim tortama.
Domaći sok od naranča
Šnite od naranče

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here