jeftino ljetovatiLjetovanje na Jadranu ne mora biti samo za one debljeg džepa. Hrvatska obala pruža brojne mogućosti kvalitetnog i zabavnog odmora uz ograničeni budžet; sve što trebate je malo improvizacijskih sposobnosti, fleksibilnosti i prilagodljivosti vašoj situaciji. Donosimo nekoliko jednostavnih smjernica za jeftino ljetovanje.
Izbjegavajte vrhunac sezone
Istini za volju, Jadransko je more jednako lijepo posjetili ga sredinom srpnja ili krajem kolovoza, stoga ćete na vašem ljetovanju jednako uživati čak i ako ono nije na vrhuncu sezone. Uostalom, uz visoke cijene, to je doba najvećih turističkih gužvi, koje ćete odlaskom na ljetovanje u predsezoni ili na njezinom kraju uspješno izbjeći. Naravno, šanse da vrijeme ne bude toliko prikladno su nešto veće, no uz malo sreće uhvatit ćete dovoljno sunca bez problema. Vaš novčanik će vam biti zahvalan.
Doznajte sve o last minute ponudama
Suočeni s neplaniranom nestašicom gostiju ili otkazivanjima u zadnji čas, mnogi će hoteli i vlasnici apartmana sniziti cijene kako bi izbjegli da im sobe zjape prazne. To vam, naravno, ide u korist, ukoliko niste previše izbirljivi što se tiče mjesta gdje ćete odsjesti. Stoga ne okolišajte; na internetu ćete pronaći mnogobrojne turističke agencije poput Adria Tours koje na svojim stranicama imaju posebne ponude i popuste, prilikom čega možete naići na pravu priliku i dodatno uštedjeti. Općenito, online traženje i rezerviranje smještaja omogućit će vam da pronađete jeftinije cijene smještaja i informirate se o različitim ponudama.
jeftino putovati
Couchsurfing
Najjeftiniji je smještaj onaj koji je besplatan! Iako još nije toliko popularan u Hrvatskoj, pronalazak couchsurfing domaćina nije problem. O čemu se radi? Umjesto da odsjedate u skupom hotelu ili apartmanu, registrirajte se na neku couchsurfing mrežu, gdje ćete pronaći domaćina koji nudi besplatan smještaj na svom kauču (otuda i naziv „couchsurfing“), madracu i slično. To je ujedno i način da se sprijateljite s nekim lokalcem koji će vam možda i otkriti čari destinacije koje posjećujete te vam pružiti informacije koje ne pišu u turističkim vodičima. Ukoliko vam se spavanje u kući osobe koju ne poznajte čini nepouzdano, ne brinite – couchsurfing mreže imaju niz postupaka kojima procjenjuju vjerodostojnost osobe koja nudi smještaj; oni koji su već ranije prespavali kod njega ostavljaju povratnu informaciju i tako možete procijeniti da je vaš budući domaćin zapravo draga i normalna osoba.
Odreknite se restorana
Ovo mnogima pada najteže, no jedenje u restoranima najveći je napad na vaš budžet. Umjesto toga, fokusirajte se na fast food i jeftinu hranu iz supermarketa. Istina, nije riječ o nikakvim delicijama, no tih tjedan ili dva ćete izdržati. Uostalom, ako odsjedate u apartmanu koji ima kuhinju, odvojite svaki dan za kuhanje nekih jednostavnih a jeftinih jela poput tjestenine.
ljetovanje
Turističke propusnice
Provjerite ima li grad u kojem planirate provesti odmor opciju kupovine turističke propusnice. Takve vam propusnice obično omogućavaju niže cijene ulaza (a najčešće i neke besplatne sadržaje) na popularne gradske atrakcije. Nerijetko omogućavaju i besplatan javni prijevoz. U Hrvatskoj ih imaju neke veće turističke sredine poput Dubrovnika – uz dubrovačku propusnicu (Dubrovnik Card) dobit ćete i veliki turistički vodič i popis lokala i trgovina koje vam nude popuste. Obično se kupuju u turističkim uredima grada kojeg posjećujete ili preko interneta te su sjajan način dodatne uštede za koju mnogo ljudi i ne zna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here