Noćni provod u BeograduDa je Beograd neprikosnoven kada je u pitanju noćni život, potvrđuje i činjenica da je krajem 2012. godine Holanđanin van der Zenden u ovom gradu osmislio prvu akademiju, akademiju za noćni život!
Kako bi pokazao koliko je ovaj grad poseban u tome, zakazao je predavanja ispred „Akademije“ u Knez Mihajlovoj ulici, a nastava je trajala u periodu od 19 časova, pa sve do ponoći. Kao i sama ideja, tako su i „predavanja“ veoma interesantna, a određuju se prema smeru i lokaciji koje biraju „studenti“ – Kafanski život, Duša Beograda ili Podzemni grad.

Kako su provod i noćni život Beograda postali brend svetskih razmera, ideja ovog neobičnog Holanđanina bila je da se ovaj grad predstavi i sačuva kao mesto koje je posebno, čije su noći, noći sa dušom, i da od njega nikad ne postane Prag ili Amsterdam, mesta u kojima sve može da se kupi, bez razlike da li je reč o devojci, alkoholu, ili nečemu drugom. Ove „studentske ture“ ne podrazumevaju alkohol i opijanje do besvesti, nego užitak u jedinstvenom provodu ove prestonice, za koju „dekan“ ovog „fakulteta“ kaže da je neuporediv sa bilo kojim drugim mestom u svetu kada je u pitanju noćni život.
„Studenti“ su prema svojim interesovanjima birali i smer u kojem su se kretali, pa su tako oni koji su se opredelili za istoriju, sociolologiju i slično, svoje kretanje usmerili prema „Kafani“, koja je mesto koje prikazuje tradiciju, političke i ljubavne priče. Predvodnik ove grupe i profesor istorije, istoričar Vlada, sa svojim dugogodišnjim stažom i učenjem u beogradskim kafanama, bio je neko ko veoma dobro drži „predavanja“ s obzirom da veoma dobro poznaje materiju, a i njemu zadatak sigurno nije teško pao, kada se našao u jednom od svojih omiljenih mesta. Kao vrstan poznavalac domaće rakije, on veoma uspešno drži svoju „katedru“, a njegov osnovni zadatak bio je da sve goste koji nisu upoznati sa beogradskim noćnim životom, provede kroz ovaj grad, nauči kako se pije rakija, bira hrana (najčešće pečenje), te da im da spisak pesama koje će naručivati kada se budu ludo zabavljali. Ipak, njegova najveća odgovornost je da goste na kraju vrati zdravih, neoštećenih organa. Takođe, polaznici ove neobične akademije trebalo je da nauče i kako da se provode, probude dušu, padaju u sevdah, plešu bezbedno na svim mestima, poput stolica. Ana, Marija i Saška, devojke su koje su stekle veliko iskustvo kako na domaćim, tako i na međunarodnim tulumarenjima. One su bile zadužene za mlađe „studente“, pa su i njihovi „časovi“ prilagođeni njima, nekim novim i ludim idejama. One svoje „studente“ edukuju o stvarima kao što su, prepoznavanje silikona, prepoznavanje dobre lokacije za provod, zatim mesta na kojima je najbolja hrana u zoru, itd.

Kafana Tiho noći je mesto koje je odlično i za „profesore“ i za njihove „studente“. Ona zadovoljava sve uslove onih najiskusnijih kada je u pitanju noćni život, piće i muzika. Ambijent koji odiše nostalgijom, ali modernog enterijera, odlična akustika, te odličan prostor koji pruža toplinu, bliskost i komunikaciju.
Ono što je sigurno, ako kročite u „učionicu“ Tiho noći, sa tih časova sigurno niko neće pobeći!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here