Novi trendovi u dekoraciji bazena, teretana, firmi: otiračiU uređenju životnog prostora, otirači su sigurno poslednji element enterijera o kom razmišljamo i na koji obraćamo pažnju. Međutim, oni su veoma značajni za sređivanje objekata kakvi su bazeni, saune i teretane, oni krase ulaze firmi, kafića, restorana i ostalih javnih prostora, dok se u industriji otirači pojavljuju kao nezamenljiv detalj iz raznih razloga.

Ako se upravo spremate na sređivanje nekog od ovih objekata, sigurni smo da će Vam ovaj tekst biti od pomoći. Kako se otirači na tržištu pojavljuju u raznim oblicima i veličinama, biće Vam neuporedivo lakše da odaberete pravi za Vaše potrebe.

Otirači za bazene, saune, teretane…

Uređenje bazena, teretana i sauna podrazumeva da posebni otirači zauzmu pod, kako se Vaši korisnici ne bi klizali i kako bi im bila priuštena potpuna udobnost.
Tako se za bazene posebno prave one podloge koje su neklizajuće, antibakterijske i otporne na sve temperature. Takođe, ovakvi otirači moraju biti otporni i na vlagu, te se iz tog razloga izrađuju od specijalnih materijala. U dekoraciji bazena, dominira njihova plava boja i rebrasta tekstura, mada možete birati i ostale tonove i površine.
U saunama se, sa druge strane, preporučuju otirači koji će prostor učiniti i estetski privlačnim i učiniti ga pravom oazom za opuštanje. Tako se u ovim objektima ovaj element javlja u vidu veštačke trave ili boja zemlje, od tamnih do svetlih braon nijansi, te se otirači savršeno uklapaju u prirodni stil.
Nasuprot tome, za teretane se savetuju nešto tanji otirači sa neravnom površinom u tuš-kabinama i svlačionicama, podjednako, dakako, otporni na vlagu i klizanje, a njihova boja bi trebalo da se kombinuje sa bojom pločica po principu kontrasta, kako bi se čitav prostor učinio i estetski pogodan.

Ulazni otirači za firme i javne prostore

Sam ulaz firme, restorana, kafića, javne ustanove ili bilo kog prostora koji je obeležen velikom frekvetnošću ulazaka i izlazaka, ima za cilj, pre svega, higijenu. Stoga se otirači za ovakve namene najpre prave sa grubom površinom, u vidu loptica ili pčelinjeg saća, od gume ili aluminijuma.
Ovakvi otirači, pak, ne moraju biti i običnog, svakodnevnog izgleda. Dovoljno je samo izmeniti njihov oblik kako bi postali nešto drugačiji, te mogu doći u obliku polukruga ili punog kruga, kao podloga rotirajućim vratima, ili izabrati sivu ili neku drugu, upečatljiviju boju.
Kako je njihova namena, prvenstveno, praktična, to treba pomenuti i da ulazni otirači najpre moraju biti otporni na vlagu, klizanje i temperaturne promene, ali i dobro fiksirani i negužvajući.

Industrijski ergonomski otirači

Za sam kraj ostavili smo i one najpraktičnije. Otirači namenjeni industrijskoj proizvodnji, pogonima, fabrikama, ali i manjim firmama poput ketering kompanija, auto-perionica, mehaničarskih i drugih radionica, veoma su bitni kao element koji poboljšava uslove rada.
Kako su otirači u svom industrijskom vidu pre svega ergonomski, odnosno prilagođeni ljudskom telu, oni dolaze sa posebnom teksturom površine. Njihova namena je pre svega funkcija podloge za dugo stajanje, ali i zaštita poda od svih oštećenja. Tako se ovi otirači pokazuju kao bitna potpora čitavom telu, pre svega kičmi i ligamentima u nogama. Industrijski otirači i u našoj zemlji, tako, ulaze u sve širu upotrebu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here