Novogodišnji pokloni za decuS obzirom da nam se bliže Nova godina i praznici sigurno da ste već počeli da razmišljate šta ćete kupiti i na koji način usrećiti Vašu decu i najbliže.
Ponuda je svakako ogromna i tržište je prepuno najrazličitijim igračkama koje svako dete voli i predstavlja mu neizostavan element u odrastanju. Ono što treba napomenuti i pre svega istaći je da pogrešan izbor igračaka može dovesti do niza povreda kod dece te se stoga savetuje veliki oprez pri kupovini.
Svaka igračka mora biti maksimalno prilagođena detetovom uzrastu. Pritom određeni uzrast deteta ne znači samo koliko je dete zrelo i inteligentno već i koliko je igračka zapravo sigurna i da neće dovesti do eventualnih neželjenih povreda u toku igranja.

Deca mlađa od 3 godine:

Manjoj deci treba kupovati veće igračke. Za uzrast ispod 3 godine najadekvatnije su igračke većih dimenzija jer ih one neće ugušiti kao one male sitne igračke naročito ukoliko se mogu rastavljati na više manjih delova. Adekvatne su svakako igračke poput velikih mekanih plišanih igračaka, velikih drvenih kocki, lopti, kamiona razne kantice, lopatice i sl.
Što se izgleda tiče nikako ne smeju imati oštre ivice. Treba im obezbediti sigurnu igračku sa glatkom i neoštećenom površinom, bojama koje neće ispucati ili se guliti. Potrebno je da svaki komad s kojim se zabavljaju bude stabilan, da se ne mogu prevrnuti a ukoliko je u pitanju ljuljaška ili neki sličan predmet obavezna je zaštitna ograda i mogućnost stavljanja sigurnosnog pojasa.
Materijali moraju biti potpuno bezopasni i neškodljivi po zdravlje deteta, nezapaljivi, čisti, glatki i da se mogu prati. Staklo i porcelan su materijali koji nikako ne smeju doći u dodir sa decom. Plišane igračke su najbolje ukoliko im je dlaka kratka i čvrsta, da ne može da ispada.

Deca starija od 3 godine:

U odabiru sigurnih igračaka za dete koje je starije od 3 godine može biti lakše ali je za pojedine komade ipak neophodno prisustvo roditelja u toku igranja. Svaka igračka mora imati priloženo odgovarajuće uputstvo kako bi se ispratila pravilna upotreba. Tako recimo uzrastu ispod 8 godina nikako ne smete dopustiti da sami duvaju balone, kako ne bi došlo do gušenja. Igre u vodi takođe zahtevaju prisustvo roditelja odnosno odrasle osobe.
Sa igračkama koje ispaljuju metkove, strelice i dr. potrebno je povesti dosta računa. Vrhovi moraju biti tupi i ne smeju biti sa metalnim vrhovima a kod propelera na helikopteru ili avionu obavezni su zaštitni obruči. Mora im se skrenuti pažnja da deca ovakve predmete ne ciljaju drugima u predelu glave ili lica. Puštanje zmaja recimo mora biti što dalje od električnih vodova kako se usled vremenskih nepogoda ne bi dogodio električni udar.
Razne vrste maski, dečijih šatora i kućica moraju biti obezbeđene sa dovoljno velikim otvorima kako bi bilo dovoljno vazduha. Korišćenje rolšua, bicikala i sličnih sredstava podrazumeva obavezne zaštite glave, laktova i kolena.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here