TamburiceU svrhu popularizacije tamburaške muzike i ovog instrumenta ja želim da dam svoj skromni doprinos tako što ću ovde izneti neke zanimljive podatke vezane za ovaj instrument. Kao rezultat mog istraživanja na ovu temu, pronašao sam dosta toga zanimljivog.
Naime, tamburaški instrumenti razvili su se iz žičanog instrumenta koji je postojao još u starom Egiptu i Mesopotamiji. Taj instrument se zvao lutnja. Ovaj instrument srećemo i kod Grka i Rimljana. Postoje dve vrste ovog instrumenta – dugovrata i kratkovrata lutnja iz kojih se kasnije razvijaju ostali žičani instrumenti. Od kratkovrate lutnje, koju su Arapi doneli, razvila se u Španiji gitara, a u Italiji mandolina. Od dugovrate lutnje, koju su Turci doneli na Balkan, razvija se na našim prostorima tambura, kod Bugara pandora, u Ukrajini bandura, u Rusiji balalajka i domra. Prvi istorijski dokumenti koji su poznati, a ukazuju na postojanje tambure na našim prostorima, datiraju iz 1551. godine.
Poreklo imena nije sa sigurnošću utvrđeno, ali smatra se da naziv tambura potiče iz persijskog jezika gde reč “Tn” znači žica. Kasnije nalazimo još dve reči denbar -persijski i tambur -arapski. Susrećemo se sa još nekim imenima koja su vezana za ovaj instrument: baglama, bodluk, citelija, šargija, saz, cunar, cingr, cingrija, canguri, bazuk, karaduzen, sedefli tambura, samica, dangubica, bisernica, cika, cikusa, candrkalica, bugarija, dvotelnik, trotelnik, tikvara,… Postoje i nazivi koji potiču iz latinskog jezika: prim, tercprim, basprim, tercbasprim, kontra, bas, …koji označavaju ulogu instrumenata u orkestarskom sastavu. Najstarija tambura koja se i dan danas čuva u muzeju, potiče iz sredine XIX veka, odnosno 1847. godine, vlasništvo Paje Kolarića iz Osijeka.
Čim se spomenu tambure ili tamburaši, odmah se pomisli na lumpovanje, razbijanje čaša po kafanama ili svatovima. Razlog za to je što se tambura vrlo brzo udomaćila kod naroda koji je počeo da je koristi u ove svrhe, ali tambura poseduje mogućnosti koje daleko nadmašuju kafansko muziciranje. Primeri za ovu tvrdnju su brojni orkestri koji sa velikim uspehom izvode numere koje spadaju u klasičnu muziku. U današnje vreme, što mene licno jako raduje, pojavili su se brojni mladi sastavi koji na tamburama izvode pop i rock hitove što nesumnjivo čini mnogo na popularnosti ovog divnog instrumenta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here