Dan mimozaU subotu, 22.siječnja 2011. godine, obilježava se 4. hrvatski Dan mimoza posvećen prevenciji raka vrata maternice koji se, uz simboličnu prodaju mimoza i dijeljenjem edukativnog materijala održava u našem gradu u vremenu od 10 do 13 sati na Trgu Republike, a u organizaciji Županijske lige protiv raka i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
Uz simboličnu prodaju mimoza, organizira se i humanitarna akcija pod nazivom “Pomognimo prirodi i borbi protiv raka”. Tako će tvrtka Maximus servis d.o.o. po promotivnim cijenama prodavati monitore za osobna računala svim osobama koje će donijeti stari CRT ili LCD monitor, a zarada od prodaje monitora biti će donirana Županijskoj ligi protiv raka Čakovec.
Glavne poruke kampanje “Dana mimoza” su edukacija i prevencija – informiranje građana kako se zaštititi od spolno prenosivih infekcija, uključujući i HPV infekciju koja uzrokuje rak vrata maternice. To je danas drugi najčešći rak u žena te treći uzrok smrtnosti od raka u ženskoj populaciji. Uzrokuje ga humani papiloma virus, a bolest je moguće spriječiti redovitim ginekološkim pregledima. Postoji i cjepivo protiv HPV-a namijenjeno mladim djevojkama, koje u 70 posto slučajeva može smanjiti mogućnosti pojave raka.
Zato budimo svi zajedno dio ove svima korisne javnozdravstvene kampanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here