Svjetski dan dostojanstvenog radaJedno od temeljnih prava čovjeka je pravo na rad. 7. listopada obilježava se Svjetski dan dostojanstvenog rada čiji je osnovni cilj vraćanje dostojanstva radu i radniku, jer jedino dostojanstvenim radom temeljenim na četiri osnovne komponente – zapošljavanju, pravima, zaštiti i dijalogu, stvaraju se perspektive za društveni napredak i razvoj.
I ove godine Svjetski dan dostojanstvenog rada obilježava se međunarodnom borbom radnika za sigurnija radna mjesta, dostatne prihode i socijalnu zaštitu. Dostojanstveni rad znači ostvarivanje ustavnog prava na rad otvaranjem novih radnih mjesta i zapošljavanje bez diskriminacije, redovitu i primjerenu plaću koja omogućuje dostojanstven život radnika i njegove obitelji,socijalnu sigurnost i zaštitu u slučaju bolesti, privremene nezaposlenosti, umirovljenja, …rad bez izrabljivanja te slobodu radnika da se organiziraju u sindikate.
Od 2008. godine Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) obilježava 7. listopada kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.
Svi ljudi imaju pravo na rad, na dobre uvjete rada i na dovoljno primanja za svoje osnovne ekonomske, socijalne i obiteljske potrebe, a to pravo bi trebalo provoditi osiguravanjem prikladnih plaća za život. Svi radnici imaju pravo na osnivanje i pristupanje sindikatima te na kolektivno pregovaranje sa svojim poslodavcima, a sve međunarodne organizacije, vlade i poduzeća moraju ispuniti svoja obećanja da će poštovati ljudska prava radnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here