Međunarodni dan borbe protiv siromaštvaSvake godine 17. listopada diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.
Još 1993. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, posebice onima u razvoju.
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se prigodnim akcijama prikupljanja odjeće i obuće, dijeljenjem paketa s najosnovnijim namirnicama (šećer, ulje,brašno, …)i robom poput odjevnih predmeta, higijenskih potrepština i sličnih proizvoda potrebnih u svakodnevnom životu socijalno ugroženim skupinama, a zahvaljujući brojnim donacijama tvrtki.
Međutim, glavni je cilj učiniti da se glas siromašnih čuje, uz istovremeno podizanje svijesti javnosti što znači biti siromašan, živjeti od plaće ili mirovine koja ne omogućuje zadovoljavanje ni minimalnih uvjeta potrebnih za život dostojan čovjeka, što znači živjeti uz kredit i dug za golo preživljavanje, biti cijeli život rob banaka i sličnih institucija, a da o nezaposlenima i radnicima koji ne primaju plaću i ne govorimo.
Svaka dobrovoljna akcija je pozitivna, ali sve ne smije završiti samo na jednokratnim godišnjim akcijama jer u tom slučaju one su samo kap u moru bijede i neimaštine koja nas okružuje i zato treba ozbiljno progovoriti o uzrocima povećanja siromaštva u svijetu i u nas te se uporno boriti protiv sve veće i bezobzirnije podjele na besramno bogate i nedopustivo siromašne.
Jedini odgovor na siromaštvo su pravična plaća i pravična mirovina poslije radnoga vijeka, naknade za nezaposlene, socijalne pomoći od kojih se može dostojno živjeti, te dostojna skrb o bolesnima, starima, nemoćnima i napuštenima. Pitanje društvene solidarnosti nije samo pitanje pomoći najugroženijima nego i stvaranje uvjeta da više ne budu ugroženi.
Danas je dan podsjećanja i prigodnih manifestacija, promidžbe političara i udruga, pisanja priopćenja, nabrajanja statističkih podataka, no pitanje je što je sa svim danima prije i poslije?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here