Dan narcisaDan narcisa je humanitarna akcija organizirana sa ciljem prikupljanja sredstava namijenjenih prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Održava se već 17. put diljem gradova Hrvatske. Cilj akcije je podići svijest ljudi o toj bolesti, koja se nalazi na prvom mjestu ljestvice smrtnosti kod žena, a pravovremeno otkrivanje može dovesti do izlječenja i spasiti mnoge živote.
Zašto baš Dan narcisa? Narcisa je cvijet koji je u cijelom svijetu odabran kao simbol buđenja života i nade.
Ovog vikenda održava se akcija u 30 gradova Hrvatske pod geslom: „Pomozimo oboljelima donošenjem Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom“. Narcise se prodaju po 1 kunu po komadu. Neposredni organizatori ove akcije po gradovima su klubovi i udruge žena operiranih od raka dojke, u suradnji sa ostalim institucijama.
Namjera je upozoriti na važnost donošenja Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima, jer u Hrvatskoj se svake godine registrira oko 2200 novooboljelih žena, a oko 880 ih umire.
Zato je vrlo važno odazvati se pozivima na besplatne mamografske preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je još uvijek po županijama naišao na različiti odaziv. Po broju odazvanih žena, Međimurska županija nalazi se među vodećima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here