Obilježite aktivno Europski tjedan kretanjaEuropski tjedan kretanja održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem da se kod ljudi probudi svijest o potrebi akcije protiv sve većeg zagađenja koje uzrokuje povećanje motoriziranog prometa u urbanim sredinama.
Središnja tema Europskog tjedna mobilnosti 2015. održava se pod sloganom “Odaberi. Promijeni. Kombiniraj”. Odabran je s namjerom da se istaknu prednosti kombiniranog prijevoza te da se potakne građane na razmišljanje o raspoloživim mogućnostima prijevoza,odabiru najpovoljnijeg te na korištenje i kombiniranje više načina kretanja i putovanja na posao i u školu. Zato, tko može, neka na posao, u školu, …. krene pješke, biciklom, javnim prijevozom ili kao suputnik u nečijem automobilu.
Za obilježavanje Tjedna mobilnosti u mnogim sredinama organizira se niz aktivnosti poput organiziranog pješačenja, bicikliranja, šetanja, nordijskog hodanja, trčanja, rolanja, satova joge u prirodi, vikend programa u prirodi koji potiču građane na vježbanje, rekreaciju, ples, razne radionice za najmlađe, smanjenje ili zabrana motoriziranog prometa, …
Osnovna je svrha da se podsjeti i potakne građane da, osim osobnih automobila, koriste i druge načine kretanja u gradskom prometu – bicikle, javni prijevoz, pješačenja, a sve sa ciljem poboljšanja vlastitog zdravlja i održive mobilnosti, uz istovremeno smanjenje onečišćenja zraka, smanjenje buke, smanjenje prometnih nezgoda i očuvanja zdravog načina života.
Ako se do sada i niste uključili i aktivno obilježili Europski tjedan kretanja 2015., od brojnih aktivnosti koje su organizirane u Vašem gradu sigurno ćete naći neku koja će privući Vašu pažnju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here