Odgovarajuća zaštita za vaš parketNa dužinu prvobitnog kvaliteta i estetskog izgleda Vašeg poda učestvuju mnogi faktori. Uz pravilnu ugradnju najvažnija je adekvatna zaštita. Potrebno je ispratiti svaki tehnološki proces koji utiče na postavljeni parket kao i preduzeti određene mere u zaštiti od mnogih eventualnih oštećenja i propadanja poda.
Na tržištu se može naći šarenolika paleta parketa sa ogromnim razlikama u kvalitetu a i po ceni. Od jeftinijeg parketa ne možete baš uvek očekivati visok kvalitet a nije isključeno i da kvalitet bude na visokom nivou. Zbog toga se mora dobro obratiti pažnja gde i kako kupujete. Od same obrade parketa zavisi i njegov kvalitet a to pre svega zavisi koliko koji proizvođač u to ulaže sva svoja sredstva. U slučaju da se radi o poluobrađenom parketu njega krasi povoljnost i veoma pristupačna cena ali ne i zadovoljavajući rezultati i kvalitet.
Kako sačuvati pod u Vašem domu:
Sa vašim novim podom postupajte veoma pažljivo naročito u prve dve nedelje. Nameštaj nemojte unositi odmah nakon završenog lakiranja jer u slučaju da pomerate ili vučete nameštaj po njemu može doći do trajnih oštećenja. Podni prekrivači, tepisi, etisoni i dr. takođe nisu poželjni prve dve do tri nedelje.
Voda u kombinaciji sa jakim sredstvima za čišćenje nije preporučljiva jer takođe može naneti razna oštećenja sveže prelakiranom podu. Za uklanjanje eventualnih mrlja sa poda najbolja je vlažna krpa i blago sredstvo kojim možete da ih uklonite. Voda i vlaga mogu u velikoj meri da štete drvenoj površini.
Za što duže održavanje visokog sjaja najbolje je korišćenje vodene emulzije ili voska pri čemu se parketu pružaju adekvatne zaštitne mere. U održavanju i čišćenju treba izbaciti upotrebu grubih četki i jakih sredstava za čišćenje kako ne bi dovelo do nekih trajnih oštećenja.
Svi delovi nameštaja sa oštrim ivicama ili nogarima treba da imaju kolutove od filca na lepljenje što je još jedna dodatna zaštita koja svakako ne može da škodi.
U uskim prostorijama u hodnicima i na stepeništu gde se parket najviše izlaže habanju i često hodanje u mokroj ili prljavoj obući što može da mu šteti, preporučuje se postavljanje nekog prikladnog tepiha ili staze čime će se pre svega zaštititi ti delovi. U slučaju da tepih ili stazu ne pomerate ili ne sklanjate previše dugo verovatno će se stvoriti razlika između pokrivenog dela parketa u odnosu na ostali nepokriveni. Pod tepihom će ostati svetlija boja parketa a ostali delovi koji su izloženi zračenju sunca i habanju promeniće svoju boju.
Za više informacija o parketu i njegovom lakiranju posetite ovaj link : Hoblovanje I Lakiranje Parketa – MajstorBeograd.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here