Održavanje oralne higijeneRedovna stomatološka kontrola je veoma bitna. U današnje vreme ljudi imaju sve veće estetske zahteve. Zato često treba govoriti koliko je važna oralna higijena.

Šta smatramo pod oralnom higijenom?

Oralna higijena predstavlja negu usne duplje. Zube treba prati minimum dva puta dnevno oko 2-3 minuta, ili još bolje nakon svakog obroka. Nakon toga je veoma važno dobro isprati usta i grlo.
Zube je najvažnije prati uveče pre spavanja, jer se bakterije u ostacima hrane vrlo brzo razmnožavaju i napadaju naše zube i desni. Podjednako je važno prati zube ujutru, na taj način ćemo osvežiti zadah u usnoj duplji.
Ovakvim tretmanom ćemo sprečiti da nam se zubi lako kvare i odlazak kod zubara će nam postati samo redovna kontrola radi prevencije.
Svakako treba redovno ići kod zubara, iako nemamo nikakvih problema, jer na taj način na vreme možemo sprečiti da dođe do nekog od eventualnih problema.
Pored svega, još jedna vrlo važna stvar je kvalitet četkice za zube koju koristite. Postoji mnogo vrsta četkica za zube, ali šta je to na šta bismo trebali da obratimo pažnju?
1. Dlačice na četkici bi trebale da budu od sintetičkog materijala, zato što je manja mogućnost razmnožavanja bakterija.
2. Važno je da biramo meku dlaku, da ne bismo oštetili desni i zubnu gleđ.
Takođe je dobro koristiti rastvore za ispiranje usta. Najviše se koriste hlorheksidin ili heksetidin, koji imaju najbolje delovanje, smanjuju upalu usne duplje.
Postoje i razni sprejevi za osveživanje daha i rastvori koji se koriste kod neprijatnog zadaha. Uzrok je različit, može biti usled upale desni ili pokvarenog zuba ili bolesti digestivnog traka, dijabetesa, ili čak vrste hrane koju uzimamo.
Zato je vrlo važno da redovno posećujemo našeg stomatologa. Ukoliko živite u prestonici Srbije, na raspolaganju vam je veliki broj stomatoloških ordinacija u Beogradu. Zakažite pregled već danas!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here