OgrozdOgrozd je biljka koja nema neku tradiciju uzgoja u našim krajevima, pa se rjeđe može vidjeti u kućnim vrtovima.
Trajnica je koja se najčešće uzgaja u obliku grmova, koji su dovoljno atraktivni da sami po sebi mogu biti ukras svakog vrta.

Smještaj

Ogrozd ne traži neko posebno mjesto u vašem vrtu, da bi mu plod bio krupniji mora imati dovoljno svjetla, a inače može biti djelomično zasjenjen nekim drugim stablom voćke ili ukrasnog drveća, tako da ljeti nije izložen većim temperaturama.

Sadnja i rast

Najbolje ga je saditi potkraj jeseni ili početkom proljeća. Cvate bijelim cvijetom početkom ili sredinom travnja. Rano dolazi u rod. Plodovi su mu sočne bobe bijelo-žute, žutozelene, tamnocrvene ili ljubičaste boje, koje liče na košarkaške loptice. Plodovi se javljaju od kraja lipnja do kraja srpnja.

Upotreba

Ogrozd je bogat vitaminom C, dijetetskim vlaknima, betakarotenom, a u manjim količinama željezom i kalcijem
Konzumira se u svježem stanju, kao dodatak sladoledu, tortama i voćnim salatama ili se prerađuje u marmelade i sokove.
Ukusna pita od ogrozda
Pita od ogrozda i ribizla
Slatko od ogrozda

2 KOMENTARI

  1. Ma krasno je to voće i ja mu za okus i sve rečeno dajem 5! Ali dajem mu i jedinicu jer ima trnje oštrije i od igle. Kad se jednom čovjek ubode puno opreznije će ga brati jer ubod boli ko sam vrag! BUDITE OPREZNI i nakon par dana još me boli!

  2. Ako netko ima iskustvo molio bih da mi napiše kako održavati uzgojni oblik Juste kao stablašice. Posađena ke jedna šiba lanjske godine. To je sada voćka od 2,5 m visine iz koje izlaze debele bočne grane. Budući da je sve mlado, da nisu grane odrvenile, neznam što s njima raditi. Teško se drže na stablu. Povijaju se zemlji. Unapred hvala, ( za sda nism voljan uzgajati je kao grm)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here