Oniks dizajn protiv stresaTvrtka Oniks dizajn izrađuje predmete od dragog kamena. Vlasnik tvrtke, Vlado Matijević, prema vlastitim riječima, izbjegava koristiti imenicu „nakit“ jer bi to značilo da služe kićenju.
Predmeti od dragog kamena koje izrađuje imaju puno dublju svrhu. Iako se u današnje vrijeme sve profanizira, veza između čovjeka i dragog kamena je puno dublja.
„U Bibliji se o dragom kamenju govori na nekoliko tisuća mjesta, a riječ je o knjizi koju je po vjerovanju mnogih nadahnuo Bog. Drago kamenje simbolizira transmutacije mutnog u prozirno i, u duhovnom smislu, tmine u svjetlost, nesavršenost u savršenstvo. Zato je novi Jeruzalem sav prekriven dragim kamenjem koji je opisan u 21. poglavlju Otkrivenja. Prema biblijskoj predaji dragi kamen zbog svoje nepromjenjive naravi simbolizira drevnu mudrost, Pistis Sofia. I dok se mnoge svjetske religije među sobom znatno razlikuju, način na koji poimaju drago kamenje u kršćanstvu, judaizmu, islamu i budizmu je vrlo sličan“, objasnio je Matijević.
Većina proizvođača nakita nije svjesna upravo tih „skrivenih“ svojstava dragog kamena pa ga odabiru samo po izgledu. U Oniks dizajnu su cijelu ovu „proizvođačku logiku“ okrenuli naglavačke vraćajući se na mistična ishodišta o kojima svjedoče brojni kršćanski sveci poput svete Hildegarde, sv. Ane, sv. Dominika i mnogih drugih.
Budući da većina tegoba suvremenog čovjeka potiče od stresa, u Oniks dizajnu su željeli pomoći pa su počeli izrađivati narukvice i ogrlice od ahata, dragog kamena koji donosi emotivnu, fizičku i intelektualnu ravnotežu te pomaže pri usmjeravanju i stabiliziranju tjelesne energije. „Blagotvorni utjecaj obrađenog ahata u dodiru s kožom se osjeti već poslije nekoliko minuta. Opuštajuće i smirujuće djelovanja ahata nastupa polagano, ali postupno donosi veliku snagu. Njegovi višestruki slojevi mogu iznijeti na vidjelo skrivene informacije. Psihološki, ahat nježno olakšava prihvaćanje sebe samog. To gradi samopouzdanje. Pomaže pri samoanalizi i spoznaji skrivenih okolnosti, skrećući vam pažnju na bilo kakvu nezdravost, koja ometa vaše blagostanje. Ahati potiču mentalne funkcije, pošto poboljšavaju koncentraciju, percepciju i analitičke sposobnosti, usmjeravajući k praktičnim rješenjima“, objasnio je Vlado Matijević iz Oniks dizajna
U metodama prirodnog liječenja mjesto dragog kamenja je nezaobilazno. U Oniks dizajnu su odlučili spojiti i pojačati ta svojstva ne zapostavljajući, dakako ni ono da su njihovi predmeti iznimno lijepi i nosivi.
Više o proizvodima Oniks dizajna na adresi www.oniks-dizajn.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here