LogoKad ukucate pojam “SEO” na Googleu dobijete podatak da Google ima 317.000.000 veza s pojmom SEO. Za usporedbu, kad ukucate “automobile”, Google ima samo 156.000.000 veza, “medicine” 293.000.000 veza. Naravno ima riječi koje imaju više veza – “travel” – 2.620.000.000, “health” – 3.170.000.000 itd.
Za one koji ne znaju, SEO je skraćenica od Search engine optimization, odnosno prilagođavanje internet stranica pretraživačima u svrhu boljeg plasmana internet stranice na pretraživačima.

Zašto je SEO bitan?

Zato što na internetu vlada rat oko što bolje pozicije na pretraživačima. Bolja pozicija znači bolju prodaju proizvoda ili usluge. Na prvoj stranici rezultata pretraživanja ima samo 10 mjesta. Plasman ispod 10 mjesta znatno umanjuje šansu da stranica bude pregledana.
U prošloj godini su troškovi reklamiranja na internetu u USA premašili troškove u svim drugim medijima zajedno.

Kako je u Hrvatskoj?

Da li ste na HTV ikad čuli nešto o pojmu “SEO”. Da li ste u tisku pročitali bilo što o tome? Da li su djeca u školama čula nešto o optimizaciji stranica na predmetu informatika?
Pojam “SEO” ili optimizacija stranica je pojam koji je uglavnom poznat samo uskom krugu osoba koje se bave razvojem internet stranica. Prethodna rečenica nije ispravna, jer veliki dio onih koji proizvode internet stranice nemaju pojma o optimizaciji stranica. Za primjer, osoba koja je završila informatiku na FER-u i proizvodi stranice koje dobro izgledaju, kaže da se nije susretala s tim pojmom. Drugi primjer, osoba sa završenim fakultetom koja isto tako dobro vlada raznim alatima za razvoj stranica, izradi stranicu na engleskom jeziku i nakon toga želi da stranica bude dobro plasirana s pojmovima na hrvatskom jeziku.
Ovo samo govori kakav nam je obrazovni sustav. SEO bi danas (ne danas nego prekjučer) trebalo da bude bitan predmet na informatičkim studijima, a i na nekim drugim.
Uzmimo za primjer hrvatski turizam. Ne mogu tvrditi, ali mislim da veliki dio prodaje naših turističkih kapaciteta ide preko stranih firmi. Tu se radi o svim oblicima turizma. Čak i privatni iznajmljivači plaćaju zbirno velike sume stranim firmama da njihovi apartmani budu reklamirani. Umjesto da plate optimizaciju vlastitih stranica, povećaju broj posjeta vlastitoj stranici i time i broj rezervacija bez posrednika. Nakon što to postignu mogu i povećati cijenu, jer agencije često uzimaju više od 30% aranžmana. I prestati plaćati godišnje troškove reklamiranja.
Neke naše turističke agencije, umjesto da ulože u optimizaciju stranica, plaćaju visoke sume Googleu da bi bili među prvim sponzoriranim linkovima.
Tako je vjerojatno i u drugim djelatnostima.
Ako želite saznati nešto više o optimizaciji stranica, posjetite SMsportnet.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here