Osijek – spoj tradicije i modernogNa istoku Hrvatske, na granici sa susednom Srbijom, u plodnim dolinama reka Drave, Dunava i Save se prostire oblast Slavonije.
Najveći grad hrvatske oblasti Slavonije je Osijek, a tu su još i : Nova Gradiška, Vukovar, Slavonski brod, Slavonska Požega, Virovitica i mnogi drugi.

Osijek je od Beograda udaljen tek nešto manje od 250 kilometara, a do njega se stiže autoputem E 70. To zapravo znači da ukoliko od Beograda krenete ovim putem preko graničnog prelaza Batrovci do Osijeka ćete stići za nešto manje od 150 minuta vožnje. Naravno, pod uslovom da vozite prilagođenom, odnosno propisanom brzinom. Ukoliko Vas zanima više detalja o tome kako da od Beograda stignete do Osijeka i obrnuto, pogledajte ovde.
Kao najveći grad istočne Hrvatske, Osijek se smatra administrativnim, političkim, kulturnim, ekonomskim i obrazovnim centrom čitave oblasti Slavonija. Ukupan broj stanovnika u užem gradskom jezgru je nešto manji od 84 hiljade, dok čitavu teritoriju Grada Osijeka naseljava tek nešto više od 107 hiljada stanovnika. Većinsko stanovništvo ovog grada čine državljani Republike Hrvatske, dok u manjinsko stanovništvo Osijeka spadaju ne samo Srbi, već i Mađari, Nemci, kao i oni koji se izjašnjavaju kao Jugosloveni, ali i drugi narodi.
Arhitektura ovog grada je izuzetno zanimljiva. U njemu se može sresti svojevrstan spoj starog i novog, uzevši u obzir da postoji stari deo grada, koji nosi naziv Tvrđe i koji je nastao na samom početku 18. veka. Tu je i Gornji, Donji i Novi grad, te Višnjevac i Retfale, a svaka gradska četvrt čuva obeležja epohe u kojoj je nastala, pa se tako uz savremenu arhitekturu u Osijeku može videti i arhitektura iz doba neoklasicizma, ali i baroka i drugih stilova.
Ono po čemu je ovaj grad posebno poznat jeste neverovatan broj zelenih površina koje se u njemu nalaze. Naime, od ukupne površine grada koja je oko 660 kvadratnih kilometara, čak skoro 400 kvadratnih kilometara je pod zelenilom, a u Osijeku postoji ukupno 17 lepo uređenih parkova.
U Osijeku svakako vredi posetiti Arheološki muzej, a zgradu u kojoj se nalazi ćete prepoznati po vrlo specifičnom zvoniku koji je krasi i terasi sa koje je tokom 18. veka osmatran čitav grad. Tu je i Muzej Slavonije, te takozvani Kužni pil, koji je svojevrstan spomenik podignut u spomen na žrtve kuge koja je često u prošlosti pogađala stanovnike ove oblasti, a posvećen je Svetom Trojstvu.
Ne treba zaobići ni velelepnu građevinu u kojoj je smeštena župna crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, a koja se nalazi u osiječkom Gornjem gradu. U Retfali se nalazi i velelepni dvorac porodice Pejačević, a u Donjem gradu je crkva Preslavnog imena Marijinog, te kip Blažene Device Marije koji je nastao u doba baroka, kao i kapela posvećena Svetom Roku.
Upravo u ovom gradu funkcioniše nacionalno pozorište – Hrvatsko narodno kazalište, a zgrada u kojoj se nalazi potiče iz druge polovine 19. veka.
Grad može da se pohvali izuzetno velikom ponudom sportskih aktivnosti, ali i brojnim kulturno zabavnim manifestacijama kojima je domaćin. Pomenućemo samo čuvenu muzičku manifestaciju ” Urban fest Osijek “, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj bendova i DJ – eva ne samo iz Hrvatske, već i iz mnogih drugih zemalja regiona i sveta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here