Oskoruša - zaboravljeno voćeOskoruša (lat. Sorbus domestica) voćka je koja polako izumire. Nekada prisutna u gotovo svakom seoskom domaćinstvu, danas je rijetko drvo koje se u prirodi teško razmnožava.
S obzirom da je drvo oskoruše izvanredno tvrdo, nekada se koristilo za izradu kotača i zupčanika za vodene mlinove, za izradu okretnih osi tzv. svijeće kamenih utega kod preša za grožđe te zbog dekorativnosti u stolarstvu.
Od sušenih ljekovitih plodova kuhali su se čajevi, spremali kompoti pomiješani sa drugim voćem, a izvanrednog su okusa i svježe, zrele oskoruše.
Iz mladosti se sjećam osamljenog drveta oskoruše na proplanku kad bismo u kasnu jesen došli u posjet roditeljima u malo selo Vrbica pokraj Bjelovara. Nakon prvog mraza bile su smeđkaste, mekane, slatke i finog okusa, onako svježe ubrane sa stabla. Nikome u selu nisu bile interesantne, možda i zato jer više i nije bilo puno mlađih obitelji u selu, pa tako ni djece. Najviše staraca, kojima su povremeno dolazila u posjete djeca i unučad. Tako bi nas “naša” oskoruša dočekala svake godine neubrana i puna slatkih plodova.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here