Osnove Google AdWords oglašavanjaGoogle Oglasi ili Adwords, sistem plaćenih ciljanih oglasa, je jedna od najkvalitetnijih marketinških platformi sadašnjice. Google oglasi na pretraži se prikazuju kao sponozorisani oglasi, iznad i pored organskih Google rezultata pretrage, kada neko ukuca u pretraživaču neku od ključnih reči.
To je jedan od najrazvijenijih PPC (Pay Per Click) modela, koji je neuporedivo ispatljiviji u odnosu na tradicionalne vidove oglašavanja. Sponzorisani oglasi će se prikazivati samo kada neko traži neku od relevantih ključnih reči, a plaćanje se vrši po kliku, tj samo kada potencijalni klijent klikne na oglas.
Organski rezultati se prikazuju na osnovu veoma kompleksnog algoritma koji uzima u obzir stotinu različitih faktora da bi za određeni termin prikazao relevantne rezultate. To je potpuno besplatno, i ne može se uticati novčanim sredstvima na poziciju u okviru organske pretrage. Organski rezultati Google pretrage su totalno odvojeni od plaćenih rezultata.
Izgled Google Adwords oglasa, kao i organske pretrage koja nije označena se može videti na slici.
Nezavisno od toga kolikim budžetom raspolaže, svako preduzeće ili organizacija može da dođe do novih klijenata, razvije poslovanje i proširi svest o svom brendu pomoću Google Oglasa. U okviru AdWordsa korisničkog interfejsa može tačno da se odabere gde će se oglas prikazivati, u okviru kog budžeta kao i da se veoma lako mere učinci kampanje i doprinosi celokupnom poslovanju.
Oglas će biti vidljiv na internetu baš kada ljudi traže to što oglašivač nudi. To je Win/Win kombinacija, gde korisnici dobijaju relevantne oglase koji ih zaninimaju u tom trenutku, a oglašivači su prisutni kada su potrebni ciljnoj grupi. Oglasi mogu da se prikazuju i na Google partnerskim Veb sajtovima i moraju da budu u textualnom formatu. Postoji mnogo ekstenzija kojima je moguće “obogatiti” i poboljšati učinke i relevantnost oglasa. Oglašivači koriste licitiranje za cenu po kliku, i biće im naplaćeno samo kada neko klikne na njihov oglas.

Prednosti oglašavanja preko Google-a

Nekoliko važnih činilaca izdvaja AdWords od ostalih vrsta oglašavanja. Internet marketing na Google mreži omogućava sledeće:
• Plasiranje oglasa ljudima koji upravo traže ono što oglašivač nudi.
• Oglas se prikazuje ljudima koji već traže onu vrstu proizvoda i usluga koje oglašivač nudi. tj već su zainteresovani. Zato je velika verovatnoća da će taj klik rezultirati novim klijentom.
• Mogućnost odabira kome će se oglas prikazivati – u kojim vremenskim intervalima, geografskim oblastima (državama, gradovima, pa čak i delovima grada) i na kojim uređajima (laptop, tablet i/ili pametni telefoni).
• Kada se koristi licitiranje za cenu po kliku, plaća se samo kada neko klikne na oglas, a ne kada se oglas prikaže. To znači da je oglašivač siguran da daje novac samo za relevante posete na njegov sajt, i to od strane potencijalnih klijenata.
• Oglašivač odlučuje koliko mnogo ili malo želi da troši mesečno i nikada mu neće biti naplaćeno više od tog iznosa. Ne postoji obaveza minimalne potrošnje.
• Kompletno izveštavanje i analitika.
Svaki Adwords nalog ima izveštaj o učinku oglasa tako da veoma lako može da se vidi koliko novih klijenata je došlo preko oglasa, koja je njihova demografska struktura, statistike posete i drugi detalji.
Statistika je toliko detaljna da je moguće da je moguće svaki segment kampanje proučavati, kao i istraživati zakonitosti u podacima u cilju optimizacije kampanje. Dodatno, u integraciji sa Google Analytics-om, postoji kompletna maketinška platforma sa svim analitičkim podacima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here