Osnove svakog ugostiteljskog poslovanjaUgostiteljstvo je uslužna djelatnost s primarnim ciljem postizanja zadovoljstva svojih gostiju, kako bi osigurali njihov povratak i privlačenje novih potencijalnih gostiju. Kako bi bili uspješni ugostitelji, bilo da radite u baru, restoranu, hotelu ili nekom drugom ugostiteljskom objektu, morate biti upoznati sa svim osnovama ugostiteljstva kako bi bili sigurni s provođenjem profitabilnosti i učinkovitosti poslovanja. Tu se postavlja glavno pitanje, što čini osnove ugostiteljstva?


Od brojnih faktora koji formiraju ugostiteljsku uslugu, dva najbitnija od kojih najviše ovisi zadovoljstvo vaših klijenata su osoblje i oprema za ugostiteljstvo. U ovom članku osvrnut ćemo se na ta dva najbitnija elementa, koji ako se odrade kako treba, garantiraju Vašu profesionalnu prepoznatljivost i istaknutost među konkurencijom. Krećete li u ovu branšu poslovanja i pokretanje ugostiteljskog objekta ili želite unaprijediti Vašu konobarsku stručnosti i prenijeti rad Vašeg objekta na novu razinu, svakako biste trebali obratiti pozornost na osnove i savjete koji vam mogu pomoći.

Oprema za profesionalne ugostitelje

Prvi korak, prije odabira i zapošljavanja konobarskog osoblja, jest nabavka profesionalne opreme koja će osiguravati kvalitetu Vaše usluge, neovisno o stručnosti vašeg konobarskog osoblja. Kvalitetna oprema dolazi zajedno s osobljem i jedno bez drugog ne može formirati pravu i konkurentnu ugostiteljsku uslugu.

Nije li onda bolje na samom početku uložiti u nabavku provjerene kvalitetne opreme i postaviti si sigurnu bazu za sigurni i brzi povrat investiranja, kroz stalne zadovoljne goste? Stvorite li si bazu stalnih gostiju, koji Vam se uvijek rado vraćaju radi osjećaja udobnosti, opuštenosti i zadovoljstva uslugom, omogućit ćete da se dobar glas o vama čuje daleko, a nema bolje reklame i marketinga od toga. Dopustite da kvaliteta i stručnost vaše usluge govori sama za sebe i da neovisno tko se nalazi za vašim šankom, da će vaša ponuda pića ili jela biti pripremljena kako treba.

Oprema koja se nalazi na tržištu razlikuje se brojnim specifikacijama, od kojih su ključne one koje najviše formiraju klijentovu finalnu odluku o kupovini i korištenju, a to su:

– materijal
– praktičnost
– dugoročnost
– cijena
– mogućnost i dostupnost nabavke putem web shopa i u fizičkim prodavaonicama
Svatko se prilikom kupovine i finalnog odabira opreme vodi svojim kriterijima važnosti, ovisno o vrsti usluge i ugostiteljskog poslovanja za koju ju nabavlja. Visoka cijena ne mora uvijek značiti i kvalitetu, zbog čega je preporučljivo dobro napraviti istraživanje i potragu, kao i skupiti preporuke od prijatelja i poznanika i iz prve ruke saznati sve bitno za usmjerenje ka idealnom proizvodu. Sve dodatne informacije o profesionalnoj opremi, ponudi i mogućnostima kupovine opreme za ugostiteljstvo možete saznati klikom na link .

Koje su karakteristike stručnog konobarskog osoblja?

Nakon što ste nabavili svu potrebnu opremu za svoj objekt, ostaje vam da krenete u potragu za konobarskim osobljem koje će na najbolji način prezentirati vašu uslugu i ponudu i ostvariti pozitivnu interakciju s vašim gostima. Osoblje je bitno utoliko što ono ostvaruje prvi kontakt s vašim gostima i posjetiteljima i na taj način uvelike utječe na formiranje krajnjeg zadovoljstva vašeg gosta.

Najbolji barmeni i konobari su oni koji znaju gdje se sve u baru nalazi i bez gledanja, dok istovremeno vode razgovore i animiraju goste, ili privlače njihovu pozornost s nekim zanimljivim konobarskim potezima prilikom izrade i prezentacije pića.

Posao barmena je poslužiti goste i istovremeno ih zabaviti. To zahtijeva posebne vještine koje zahtijevaju iskustvo. Bitno je osvojiti gosta i omogućiti mu udobnost i osjećaj ugodnosti dok boravi u vašem objektu. Osnovni uvjet je stručno i bogato znanje o svim raznim koktelima i pićima koje ljudi obično traže. Barmen mora znati sve sastojke i proces izrade koji čine dobar koktel i ostala miješana pića ukusnim i dobrim izborom za svakog gosta.

Cocktail catering je usluga koja objedinjuje sve bitno što jedan konobar mora znati o ponudi pića i izrade koktela. Ako vaše osoblje nije dovoljno stručno ili ne posjeduje dobro znanje za organizaciju cocktail cateringa, postoje brojna poduzeća koja nude tu uslugu za sve ugostitelje.

Presudnost u poznavanju baze i osnova svog posla, kroz znanje o upotrebi točnih sastojaka u koktelima, dati će potreban osjećaj stručnosti i profesionalizma, kojeg svaki gost želi doživjeti.

Nemojte zanemariti važnost nijednog bitnog elementa svog poslovanja i objekta, kako bi bili prepoznatljivi i konkurentni na dinamičnom tržištu ugostiteljskog poslovanja. Kroz inovacije svoje ponude i potrebnu edukaciju svog osoblja, možete dignuti svoje poslovanje na novu razinu koja će vas istaknuti i učiniti broj jedan ugostiteljem!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here