Što je Poluga (leverage)?

Vjerojatno se pitate kako mali ulagač može trgovati s velikim iznosima novca. Odgovor je vrlo jednostavan, broker Vam omogućava da npr. uz depozit od 1000$ na tržištu trgujete sa 100,000$ uz pomoć poluge. Iznos poluge zavisi o brokeru ( 2:1, 50:1, 100:1, 200:1) i o tome s kojim iznosom se VI osjećate ugodno. Najčešće se koristi 100:1 poluga.
Ukratko, poluga daje mogućnost za kontrolu velike količine novaca sa relativno malim iznosom kapitala.

Što je Margina?

Svaki put kada započinjete trgovanje, određeni postotak na računu će biti izdvojen kao uvjet početnog depozita za nove trgovine, a računa se na temelju osnovne valute, aktualne cijene, i broja jedinica (lotova) s kojima se trguje.
Ukratko, marginu bismo mogli definirati kao sigurnosnu granicu koja je različita od brokera do brokera, tj. ako novac na računu padne ispod granice (margine) koja je tražena, javlja se “Margin Call”.

Što je “Margin Call”?

Kada se dogodi da novac na računu padne ispod granice (margine) koja je tražena, broker će automatski zatvoriti neke ili sve otvorene pozicije. Na taj način sprečava račun da ode u negativni saldo.

Nalozi i vrste naloga

Od ključne je važnosti upoznati se sa svim vrstama naloga koje pruža broker s kojim surađujete. Različiti brokeri koriste različiter vrste naloga.

Neki od osnovnih vrsta naloga:

1. Nalog tržišta je trenutačni nalog, tj. nalog o kupnji ili prodaji trenutne tržišne cijene.
    Npr. ako je EUR/USD trenutno na tržištu po cijeni od 1.3678. i ako želite kupiti po toj cijeni kliknite na “buy”     (kupi).
2. Nalog na ograničenje (limit) je nalog s odgodom, tj. nalog za kupovinu ili prodaju po određenoj cijeni.
    Npr. ako je EUR/USD trenutno na tržištu po cijeni od 1.3678. i VI smatrate da će cijena doći do 1.3690 i tada     početi padati, možete postaviti nalog da trgovačka platforma automatski proda na toj cijeni ( ili kupi).
3. Nalog za zaustavljanje gubitka (Stop loss) je poseban nalog za ograničenje gubitaka ako cijena ide protiv     Vas. Može se postaviti prije ulaska u trgovinu ili naknadno.
    Npr. ako je EUR/USD trenutno na tržištu po cijeni od 1.3678 i Vi uđete u long poziciju ( kupovina) i postavite     “Stop loss” na 1.3650, akocijena dodje do 1.3650, trgovina se automatski zatvara i na taj način sprečava se     Vaš daljnji gubitak.
4. Nalog za uzimanje dobitka (Take profit) je nalog sličan Nalogu za zaustavljanje gubitka, samo što se “Take     profit” postavlja na mjesto gdje smatrate da će cijena otići u vašu korist.
Kako započeti rad na Forex-u

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here