Djevojka sa suzomŽelite li hobi koji će Vas opustiti? Uzmite goblen u ruke!
Vrlo su poznati i cijenjeni Wiehlerovi gobleni. Naravno da je tome tako kad se u goblenskom paketu nalazi prazna tkanina po kojoj osoba sama stvara sliku. Naime, slika se prenosi na platno pomoću mustre za brojenje ili tip- mustre, pri čemu se broje pojedinačni bodovi na platnu. Vezenje se počinje tako da se odredi središte slike, a zatim se slika počinje raditi na gornjem ili donjem rubu. Važno je da se oko cijele gotove slike zadrži dovoljno platna kako bi se slika kasnije mogla uokviriti.
Mnogo je jednostavnija izrada onih goblena koji imaju otisnutu sliku. Kod njih je potrebno samo paziti na nijanse boja. Njihov goblenski paket sastoji se od tiskanog goblenskog predloška, odgovarajuće količine pamučnog merceriziranog konca mouline i specijalne igle odgovarajuće debljine s tupim vrhom.
Unitas gobleni i MB tisak pobrinuli su se za vrlo velik izbor povijesnih, religioznih, dječjih motiva, te motiva pejzaža, cvijeća, životinja i portreta.
Tiskani predlošci za vezenje goblena rade se na dvije vrste platna s obzirom na gustoću:
1) srednje gustoj tkanini – goblen se veze s tri niti konca mouline i to 6 uboda na 1 cm
2) na krupnoj tkanini – goblen se veze s četiri niti konca mouline i to sa 4-4,5 uboda na 1 cm.
Uz svaki goblen priložena je odgovarajuća količina sastavljena od 6 niti koje se razdvajaju.
Francuski bodNizozemski bodGoblen se može vesti na dva načina ovisno o uputama proizvođača. Jedan način vezenja je francuski bod kod kojega je kosi bod na prednjoj strani i na naličju. Drugi način vezenja je nizozemski bod kod kojega je kosi bod na prednjoj strani, a okomit na naličju. Nizozemskim vezom troši se mnogo manje konca za izradu, a estetski dojam je nepromjenjen.
Prije izrade goblena potrebno je znati još ponešto:
– goblen treba pričvrstiti na drveni okvir
– provući po jednu nit konca u odgovarajuće obojenom kvadratiću radi lakšeg odabira nijanse
– goblen se veze uvijek u istom smjeru
– najprije se veze glavni motiv ili veći detalj slike, a tek onda pozadina
– važno je poštovati granice među pojedinim bojama i nijansama
– ne započinjati čvorom, već završetak provući kroz izvezeni dio
– pri vezenju konac lagano zatežiti
Iako se ističe da treba poštovati granice među pojedinim bojama i nijansama, smatram da su mala odstupanja dozvoljena, a u ponekim situacijama i poželjna. S druge strane vezenje goblena smatra se kreativnim radom, stoga vlastitom interpretacijom pojedinih boja i nijansa goblenu se daje osobna kreativna nota.
Iskoristimo svoje slobodno vrijeme kvalitetno i korisno! Oživimo pomalo zaboravljen hobi!

10 KOMENTARI

 1. Postovani,
  molim Vas savjet prije uokviravanja goblena. Imam veliki goblen
  “Posljednja vecera” – dimenzija 150 x 60 cm.
  Kako sam goblen radila dugo, mnoge su se boje malo zamazale.
  Zanima me da li se prije uokviravanja goblen treba oprati i kako? Ili postoji mogucnost da boje popuste u pranju pa se goblen unisti.
  Hvala unaprijed,
  Mirjana

  • Mirjana, moj vam je savjet da ptobate čisti jednodnevnim kruhom il talkom, ako idetate talkom onda ga dobro isprašite na nekoj staroj deki . Ajko ga nosite u čistionicu, moraju vam garantirati postojanost boja iako je u pitanju Vilerov goblen, kao i skupljanje podloge. Ako ga bdete prali u vodi sigurno će se skupiti. Ako sa platno “ocufla” i destane vam nekoliko redova konca. Da biste ga ponovno uramili dajte vještoj krojačici da vam na rub zašije keper, tako ćete uramiti u originalnu ramu. Sretno, ako vas još nešto interesira potračite me na fejsu. Živim u Vinkovcima.

 2. Posjedujem goblen San Sepolkro po slici freski čiji je autor PIERO DE LA FRANCESCO.Rađen je na nekom plastičnom materijalu, a djeluje kao bakelit, fiberglas ili nešto slično, ali je po mojoj ocjeni masa koja se radila di prije II. svjetskog rata iranije. Materijal je jantarne boje debljine kao l5o gramski papir. Izrada goblena koncem je kroz vrlo sitne okrugle rupice. Na urađenim dijuse ne vid podloga koji je inače kod goblena platno ili mlinska svila. Interesira me da li je nekom poznata ova vrsta materijala, kako se zove i kada se koristila u izradi.

 3. Da li bi se netko bavio ili možda zna tko bi se bavio izradbom goblena. Radi se o poslu za jednog modnog dizajnera koji bi dostavljao sav materijal i plaćao uslugu rada prema njegovoj shemi. Molila bih da mi se javi na moju e-mail adresu

  • Poštovana Adela, znam da kasnim nekoliko mjeseci, no slučajno sam sada naišla na vaš oglas, te ukoliko Vam kada zatreba osoba za izradu goblena ili nešto drugo ručnog rada, slobodno mi se javite. Heklanje, vezenje, pletenje, šivanje i izrade goblena u mojoj obitelji su tradicija.
   Lijepi pozdarv,
   Svjetlana

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here