Savjeti za vodoinstalaterske posloveMalo znanja o kućnim poslovima nikada nije previše, naročito kada je reč o onim kvarovima koji zahtevaju neodložnu intervenciju, poput zapušenog slivnika ili slavine koja curi. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti nekoliko tipičnih grešaka sa kojima se svako od nas susreće prilikom pokušaja da otpuši svoj slivnik ili reši neki problem sa kanalizacijom i odvodima.
Uvek je bolje na vreme znati izazove na koje možete naići kao i koliko znanje posedujete za samostalnu popravku, odnosno koliko vam je potrebna pomoć profesionalnog vodoinstalatera u Beogradu.
Popravke na otvorenoj vodovodnoj mreži
Budite sigurni da ste, pre nego li ste krenuli sa radovima na vašem slivniku ili vodovodnoj cevi, isključili tok vode u vašem stanu ili kući. Svaki stan i kuća poseduju glavni ventil koji morate da zatvorite pre početka radova. Rad sa otvorenim ventilima može dovesti da izlivanja vode, često i do ozbiljnih poplava. Iako izgleda kao nepotrebno upozorenje, imajte ovu stvar uvek prvu na umu jer su moguće štete velike.
Previše hemijskih sredstava
Iako biste pomislili da je upotreba hemijskih sredstava dobra zamena za vaš fizički rad i uloženo vreme, ovo je samo do pola tačno. Hemijska sredstva uspešno rešavaju probleme sa zapušenim odvodima, ali prekomerna upotreba istih može dovesti do korodiranja vaših cevi, a u krajnjem slučaju do ozbiljnijih oštećenja odvodnih kanalizacionih cevi. Ukoliko ste u mogućnosti, za otpušavanje slivnika uvek koristite mehanička sredstva poput žica, sajli ili guma za otpušivanje.
Upotreba različitih sanitarnih materijala
Današnje tržište je preplavljeno različitim materijalima i profilima sanitarnog materijala, pa i sanitarnih cevi. Sa izborom materijala za vaše sanitarije, morate biti jako obazrivi. U poslednjih nekoliko godina, klasične galvanizovane ili bakarne cevi sve češće se menjaju plastičnim cevima koje se instaliraju na spoljnom zidu vašeg kupatila ili kuhinje. Ovo svakako olakšava posao vama ili vodoinstalateru kod obavljanja popravke. Ipak, dobro se informišite o vrsti i kvalitetu plastike koju ugrađujete jer su pojedine vrste plastičnih cevi neotporne na vrelu vodu, dok neke druge teško čuvaju vodu od zamrzavanja na niskim temperaturama.
Loš izbor alata
Postoje kvarovi na vodovodonoj i kanalizacionoj instalaciji koje zaista možete rešiti uz pomoć štapa i kanapa. Ipak, za najveći broj kvarova na instalacijama, neophodno je posedovanje profesionalne opreme kao i poznavanje instalacija. Ukoliko niste sigurni u sebe i svoj alat, nemojte eksperimentisati i rizikovati. Za pojedine pogreške nećete imati prilike za popravni a šteta koju možete naneti veoma često je daleko veća od prvobitne.
Danas je u Beogradu moguće, uz pomoć profesionalaca, izvršiti snimanje kanalizacije kamerom, kvalitetno dijagnostikovanje kvarova i uspešno profesionalno rešavanje problema koji imate.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here