Sitni kolačiNiko od nas ne voli kada umesto jednostavnog saveta, od iskusnijih i starijih kuvara dobije “čitavu filozofiju” serviranja i pripreme domaćih kolača. Upravo zato, jer znamo da kolače nije lako napraviti i servirati, podelićemo sa vama nekoliko jednostavnih saveta koje bi valjalo zapamtiti.
Kalupi su ponekad prava noćna mora
Napraviti kolač uz pomoć kalupa, iako zvuču lako, može i te kako napraviti glavobolju. Da vam se kolač ne bi zalepio za kalup, kalupe je najbolje obložiti kesama za zamrzivač. Za ovu svrhu mnogi koriste foliju, ali se folija često i sama zalepi za kolač. Takođe, da bi kolač izašao iz kalupa, okrenite kalup tako da gornji deo postavite na tanjir, a kalup prekrijte vlažnom krpom. Kolač ćete na ovaj način uspešno izvaditi iz kalupa.
Isto tako, kada kalupom uzimate oblike, obavezno ih povremeno uronite u brašno kako biste izbegli lepljenje testa sa unutrašnje strane kalupa.
Vodite računa o temperaturi
Testo, dobro, uvijeno u providnu foliju, ostaviti u frižideru nekih pola sata. Na ovaj način će se masnoća stegnuti i testo neće biti lepljivo. Ipak, vodite računa da testo iz frižidera kao i sve ostale sastojke koje čuvate na niskim temperaturama, izvadite iz frižidera istovremeno, kako bi na sobnoj temperaturi izjednačili temperature ovih sastojaka. Preporučujemo vam da ove sastojke izvadite iz frižidera pola sata pre nego što krenete sa pripremom.
Vatra mora biti vaš dobar saveznik
Pre pečenja, pleh za kolače obavezno podmažite puterom, uljem i pospite brašnom. Da kolači ne bi zagoreli, po dnu pleha se može posuti i suva kuhinjska so. Takođe, pre nego ubacite pleh sa kolačima u rernu, zagrejte pećnicu do željene temperature. Takođe, za vreme pečenja, ne otvarajte rernu.
Puslice i kolači od belanca se ne peku već dugo suše
Sušenje se obavlja u pećnici zagrejanoj na nižim temperaturama. Gotove puslice su još uvek meke i njih bi nakon pečenja, zajedno sa papirom za pečenje, trebalo ostaviti na rešetki pećnice i ostaviti da se osuše. Rešetku pećnice takođe možete koristiti prilikom dekorisanja kolača. Kolače ostavite da se ohlade na rešetki, a ispod njih postavite ubrus kako biste sprečili prljanje rerne. Pošto nanesete glazuru, sačekajte da se ona stegne a zatim kolače izvadite iz pećnice.
Važno je znati i ispeći i iseći
Svež posni ili mrsni kolač najbolje je seći zagrejanim nožem. Ukoliko želite besprekorno isečene kolače, koristite scalpel umesto noža. Na ovaj način, kolači vam se neće roniti prilikom sečenja. Za besprekorno isečenu tortu, najbolje je koristiti konac ili strunu.
Ukoliko servirate, odnosno izlažete celu tortu, predlažemo vam da pre puštanja torte na tanjir, isti pokvasite vodom, kako bi torta bez problema kliznula na sredinu tanjira.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here