Pas grdosija: newfoundlanderTeško je zamisliti ljepšeg psa od gospodina NEWFOUNDLANDER-a. Newfoundlander je divovski pas. Može biti crni, smeđi, sivi ili crno-bijeli. Izvorno su uzgajani kao radni psi koji su se koristili u ribolovu za izvlačenje mreža. Ime su dobili po istoimenom otoku, sada sastavnom dijelu Kanade.
Dotični gospodin među psima ističe se dobrodušnošću, odanošću, ne laje i ništa ne traži. Ima samo jednu manu – svakog kupaća kojeg vidi u vodi odmah ide “spašavati”. Tom svojom “manom” dobio je sada novi posao: službeni spasilac u mnogim turističkim zemljama.
Moj prvi susret sa tim psom bio je izrazito stresan. Čuo sam za njih ali ih nisam vidio sve do jednog dana kada sam šetao sa svojim mister dogom, zvijeri koju od milja zovem velika bjela psina (retriver 41 kg). Možete zamisliti: odjednom iza sebe osjetite da nešto ide, nešto ogromno, poput mrkog medvjeda,…a vaš miljenik sjedne i nikud nikam. Nigdje nikakvog drveta jer bismo spas potražili na njemu.
Međutim, to ogromno stvorenje opakog izraza lica dolazi do vas, a vaš pas zna tko je prijatelj a tko neprijatelj, i pridružuje vam se. Gledam to stvorenje, gledam svog ljubimca i ne mogu vjerovati. Moj pas najednom postaje mala pudlica u usporedbi sa tom grdosijom.
Imate li uvjeta i želite li psa, odaberite to veliko, umiljato i dobrodušno stvorenje!

4 KOMENTARI

  1. Newfoundlander je zaista prekrasan pas,naša ženka stara je 3 godine i pre zadovoljni smo s njom. Netreba joj ništa osim ljubavi vlasnika i djece koju obožava. Mi imamo dvoje male djece i pored nje to su najsigurnija djeca na svijetu. Kad je starija kćer pala s bicikla,u sekundi je skočila (preko ograde) do nje i počela je dizati s poda, mlađa kći nam je pravi mali nestaško,još ne hoda, ali puže i kada dođe do ruba, odnosno kada Kira (tako se zove naša kujica) osjet da bi joj se moglo nešto dogoditi, nježno je zubima uhvati za pelenu i povuće nazad. Možete biti sigurni da idealnijeg psa, pogotovo ako imate djecu nećete naći. Čak smo čuli da ih zovu zaštitnicima djece,a sad nam je jasno i zašto. Oprez nastupa i kada se stranci obrate djeci,ma s njom stvarno nemate brige. Imamo dvorište, ali ona u njemu skoro i ne boravi jer joj je najbitnije da bude s nama,tako da ih preporučam svima, pa i onima koji nemaju dvorište, bitno je naravno, kao i kod svih pasa da ih se vodi u šetnju. Netreba brinuti da će je djeca ozljediti ili naljutiti, jer njezinoj toleranciji nema kraja. Nabavite ga, bez nedoumice, nećete požaliti…

    • Ovaj ogromni pas (ženka) je završio kod nas u dvorištu! I da već nemam najljepšeg i najboljeg psa na svijetu (retriver), ovo stvorenje nebih dao nikom. No pomisao da nekome pripada i da uvesaljava nećiji život, nagnao me da životinju zaštitim od stradavanja u prometu, i da putem radia potražim vlasnika. Na sreću vlasnica se javila. Nažalost par dana iza toga vidio sam isto stvorenje kako luta gradom. Pitam se zaslužuju li vlasnici to stvorenje koje im je pružilo svoju do svemira veliku ljubav?

  2. Nažalost,moram priznat da se to i nama zna dogodit,imamo jedan dio dvorišta neograđen i ona često zna sama prošetat…probali smo joj zatvoriti taj prolaz, ali uvijek nađe način da napravi po svom. Sjećam se kao mala da su u susjedstvu bila 2 njufića koja su radila isto to što i ona, poznajem njiahovu vlasnicu i znam da se brinula o njima i šetala ih jednako kao i mi našu…kontaktirali smo čovjeka koji ima mužjaka, jer bi je htjeli parit, i on je rekao kako i njegov to radi. Bez obzira koliko je šetali, kad joj dođe, napravi po svojem, možda im je to na neki način urođeno? Neznam što bi rekla…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here