PatlidžaniSmatra se da patlidžan (Solanum melongena) potječe iz Indije i Šri Lanke, međutim još 600 godina pr. Kr. bio je uobičajena namirnica u Kini, gdje su ga nazivali malajskom ljubičastom dinjom. U Europu su ga tijekom 13. i 14. stoljeća donijeli arapski trgovci i dugo se koristio samo kao egzotični ukras. U Hrvatskoj se pojavio u 16. stoljeću.
Sjajni, ljubičasti patlidžan danas ima mnogostruku primjenu u kulinarstvu – poznati je sastojak indijskih curryja, grčkih musaka, francuskog ratatouillea, našeg ajvara …
Najbolji su mladi i tvrdi patlidžani veličine 5 do 8 cm, sa sjajnom ljubičastom korom i svježom zelenom peteljkom i kapicom. Stariji patlidžani su pomalo drvenasti i gorki. Postoje duguljasti, kruškoliki, ovalni i okrugli patlidžani, te minijaturne bijele i sivo-ljubičaste sorte. Ipak, najčešće su dvije sorte – istočna i zapadna. Istočna rano sazrijeva, plodovi su srednje veličine, jajasti ili kruškoliki, tamno ljubičaste boje, sa mekim i sočnim mesom. Okrugli oblici sadrže više gorke tvari solanina, a valjkasti više sjemenki. Zapadna sorta sazrijeva kasnije i plodovi su krupniji.
Prednost im je što sadrže malo kalorija ( 100 g sirovog patlidžana sadrži oko 15 kalorija), bogati su celulozom pa povoljno utječu na probavu, sadrže pektin koji smanjuje kolesterol, a plavi patlidžani su zdravi za srce jer osiguravaju znatnu količinu kalija i time doprinose normalizaciji krvnog tlaka. Nedostatak je što njihova kalorijska vrijednost naglo raste prilikom prženja, jer mogu upiti velike količine masnoće.
Zato se preporučuje patlidžane prije pripreme posoliti i ostaviti da malo odstoje, kako bi se iz njih izvukli gorki sokovi i smanjila vlažnost, ali kod mladih patlidžana to nije potrebno. Važno je prilikom rezanja koristiti nož od nehrđajućeg čelika kako dijelovi patlidžana ne bi pocrnjeli, posoliti ih i koristiti čim prije. Postoje mnogi recepti za pripremu jela od patlidžana, a posebno su cijenjeni u kuhinjama Azije, Srednjeg istoka i Sredozemlja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here