Pavlovićeva mastU varljivim vremenima ostala je jedna od retkih stvari na koje se možemo osloniti. Iako je nastala u velikom nevremenu, štitila je čitave generacije i najverovatnije danas nećete pronaći osobu u Srbiji, ali i diljem bivše Jugoslavije koja ne zna šta je Pavlovićeva mast.
Čuvenu mast koja nas svojim finim mirisom i blagotvornim dejstvom prati od prvih dana života i ostaje do najstarije dobi, izumeo je doktor Živorad Žika Pavlović, vrsni beogradski pedijatar, nenadmašan dijagnostičar.Čuveni doktor, poreklom iz Ljiga pred Drugi svetski rat rukovodio je Domom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Rat je doneo nesreću hiljadama ljudi, a deci teško breme. Pothranjena, većina njih bila su u vaškama i krastama zbog loših uslova života, a deo te dece koja su iz rata izašla kao siročad bilo je osmešteno u Vilu Živković na obroncima Avale. Od 1944. Dr Pavlović je brinuo o njima, kao i o onoj deci koja su se nalazila po okolnim zbegovima. U oskudnim uslovima trudio se da stvori nešto što bi služilo za negu, ujedno i dezinfekciju dečije kože najčešće u ranama i ojedima. Dr Pavlović je dve godine eksperimentisao sa različitim sastojcima, u državnoj apoteci «Veljko Dugošević» na Zvezdari tražeći najbolju formulu koja bi zaštitila i lečila dečiju kožu. Konačno, 1947. došao je do dobitne kombinacije. Originalna receptura, danas poznata kao Pavlovićeva mast, glasila je: vazelin, lanolin i tečni parafin koji će činiti tanak zaštitni sloj, blagi rastvor borne kiseline, cink oksid i talk za smanjenje zapaljenja i malih krvarenja kod ojeda.

Pavlovićeva mast na recept

Ubrzo se pokazalo da Pavloviceva mast brzo i efikasno leči promene na koži, pa su počele da je izdaju i druge apoteke. Narod je prozvao Pavlovićeva mast jer je na receptima uz koje se sve do sredine sedamdesetih godina prošlog veka dobijala besplatno, stajao pečat sa imenom Dr Pavlovića. Pavlovićeva mast raširila se tako za kratko vreme diljem Jugoslavije, ali i preko granica. Dr Pavlović za života nije zaštitio autorska prava na njegovu recepturu. Za njega je bilo bitno da je stvorio nešto što će biti od pomoći, zarada ga nije interesovala. Doktor Vojislav Pavlović, sin doktora Živorada Pavlovića, nastavio je stopama svoga oca i takođe specijalizirao pedijatriju. On je zaštitio ime Pavlovićeva mast, kao i njenu recepturu i žig.

Pavlovićeva mast danas

Danas je Pavlovićeva mast razvijen brend sa više vrsta, gde je svaka prilagođena određenoj potrebi kože tokom života. Pod imenom Originalna Pavlovićeva mast, proizvodi se mast za one od 3 do 103. godine, za negu lica i tela, zatim Originalna Pavlovićeva mast za bebe namenjena je za negu prepona i pelenske regije kod beba, dok je najnovija formula Originalne Pavlovićeve masti koja sadrži ektoin, imuno i UV zažtita i preporučuje se svim uzrastima. Ektoin je prirodna supstanca otkrivena u pustinjama i slanim jezerima u Egiptu koja je služila mikroorganizmima da se zaštite od štetnih efekata UVB i UVA zračenja, kao i od isušivanja i ekstremnih temperatura. Ektoin intenzivno pomaže zadržavanju vlage u koži, štiteći takozvani hidrolipidni sistem, koji je odgovoran za barijernu funkciju kože. Kada dođe do oštećenja kože u pelenskoj regiji, ona je suva i dehidrirana, puca i ojeda se i sve ukupno predstavlja osnov za nastanak infekcije kože. Ektoin deluje regenerišuće na ćelije kože, omogućavajući joj da zadrži elastičnost i lep izgled.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here