Za zaljubljenike u vjetar i valove

Pelješac - raj za jedrenjeNajpopularnija destinacija za ljubitelje jedrenja na Jadranu je mjestašce Viganj na poluotoku Pelješcu. Viganj je u posljednjih nekoliko godina dobio reputaciju jednog od najboljih mjesta za jedrenje u cijeloj Europi, a u njega se slijevaju surferi iz svih dijelova svijeta.
Mjesto se nalazi na jugozapadu poluotoka, u blizini grada Korčule, od kojega se nalazi svega petnaestak minuta vožnje brodom.
Pelješac - raj za jedrenjeO mogućnostima jedrenja koje Pelješac pruža najbolje svjedoči podatak da je upravo u Vignju 2013. održano svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci. Ta je prestižna manifestacija tada u Viganj dovela više od 150 najpoznatijih i najboljih surfera svijeta i učinila ga uistinu nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje jedrenja. Zanimljivo je napomenuti da je uz Viganj kao domaćin razmatrao ni više ni manje nego San Francisco, no međunarodni jedriličarski savez IFAF ipak se odlučio za ovo mirno pelješko mjestašce. Ono što Viganj čini posebnim jest mogućnost da se jedri cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima kako je to slučaj kod većine mediteranskih jedriličarskih centara.
Na cijelom području Pelješca vjetra ima napretek, a najčešće puše za jedrenje podoban maestral. Stoga se može reći da su uvjeti surfanja primjereni i potpunim početnicima i iskusnijim surferima. Viganj je posebno vjetrovit jer se nalazi u sredini uskog kanala između Pelješca i Korčule, gdje vjetrovi nerijetko pušu i do dva puta brže nego na ostatku obale! Također, temperatura mora nikad ne pada ispod petnaest stupnjeva Celzijevih, a uvjete ponekad, i to samo u zimskim mjesecima, zna otežati nezgodni vjetar tramontana te bura, koja ipak ne odbija iskusne i vještije surfere.
Pelješac - raj za jedrenjeOsim već spomenutog svjetskog prvenstva, u Vignju se svake godine održava i niz europskih i nacionalnih natjecanja i regata. Vrhunac natjecanja događa se u srpnju kada se održava državno prvenstvo i otvoreni slalom, koji se boduju za kup Hrvatske i Europski kup. Tada se u mjestu održavaju i brojne popratne glazbene, kulturne i zabavne manifestacije, pa se može reći da cijeli Viganj živi uz jedrenje. Naravno, jedrenje nije samo za profesionalce ili iskusne – ukoliko nemate iskustva u jedrenju, no privlači vas taj sport, ne brinite – ljeti se u Vignju održava škola jedrenja na dasci (kao i škola ronjenja) koja će vas u najkraćem mogućem roku naučiti kako da i sami zajašete valove.
Pelješac - raj za jedrenjeČak i ako vas jedrenje ne zanima, Pelješac i dalje ima mnogo za ponuditi; predivne plaže, idilična mjestašca savršena za bijeg od turističkih gužvi, vino i riba, a i sam reljef poluotoka, sa svojim skrivenim uvalama i zaljevima, sjajan je za istraživanje. Nažalost, to je neizvedivo na dasci za jedrenje, no uvijek vam ostaje mogućnost najma jahte i istraživanja cijelog pelješkog akvatorija, kao i obližnjih otoka Mljeta i Korčule. Pelješac je, naposljetku, područje velikog turističkog potencijala i njegove će vas prirodne ljepote i opisani kapaciteti za jedrenje sigurno oduševiti.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here