Phalaenopsis orhidejeSvojim dugotrajnim i nevjerojatno lijepim cvjetovima, Phalaenopsis orhideja unosi dašak egzotike u vaš dom. Ova prekrasna biljka potječe iz tropskih dijelova jugoistočne Azije i Australije, gdje raste visoko iznad zemlje, tako da se učvrsti na grane stabla ili sjenovite strane stijena. Phalaenopsis orhideje su uglavnom epifiti, biljke koje rastu na drugim bijlkama, ali ne radi hrane, već radi potpore. Vole toplinu, svjetlost i vlagu. Ako im osigurate ove uvjete, te uz puno pažnje i ljubavi, uspješno će rasti i dugotrajno cvjetati svake godine.
Postoji puno varijeteta orhideje roda Phalaenopsis koje se mogu nabaviti u većini vrtnih centara. Zavisno od podvrste, cvjetaju u različito vrijeme tokom godine, a zajednički su im dugotrajni cvjetovi boje vanilije, roza, bijeli, žuti ili boje lavande, tipičnog oblika orhideje, a mogu biti obični ili s uzorkom. Biljka ima debele, kožnate listove koji rastu sa kratke peteljke i stabljike s cvjetovima visine 60-150 cm. Svaka stabljika ima do trideset cvjetova.
Kako njegovati orhideje
U vrtnim centrima ili uzgajalištima orhideja može se kupiti poseban kompost za orhideje, a svake druge ili treće godine biljku bi trebalo (ali ne u doba cvatnje) premjestiti u malo veću posudu. Kompost treba održavati podjednako vlažnim i to vodom koja ne sadrži kamenac.
Zimi se mora smanjiti zalijevanje. Poželjno je svaki dan prskati ohlađenom prokuhanom vodom, a biljku staviti na tanjurić sa vlažnim šljunkom da se poveća vlaga. Ljeti hraniti polujakom otopinom tekućeg gnojiva za orhideje.
Orhideje vole svjetlost, ali ne i direktno sunce, pa je potrebno biljci osigurati dosta indirektnog svjetla. Idealan je položaj istok-zapad. Biljku čuvati na minimalnoj temperaturi od 15 do 21 stupnja noću i od 21 do 29 stupnjeva danju, tijekom cijele godine.
Osigurate li njoj ove uvjete, vratiti će vam vašu ljubav prekrasnim cvjetovima koji će ukrašavati vaš dom veći dio godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here