PivoKada spomenemo riječ „PIVO“, neki odmah pomisle na žeđ – kako je fino, onako dobro ohlađeno, upravo izvađeno iz frižidera i odmah će ga poželjeti popiti… no neki će pomisliti na neprivlačan pivski trbuh koji muči pivopije…ali rijetko tko će ustvari prvo pomisliti na to koliko pivo pogoduje zdravlju, ako se konzumira u razumnim količinama.
Svakodnevno nas zanimljivim reklamama mame na konzumaciju ovoga prehrambenog artikla koji gasi žeđ, osvježava i potiče dobro raspoloženje.
Ljekovitost piva i pozitivan učinak prepoznati su još u pradavna vremena gdje je pivo u starom Egiptu kao napitak bilo obaveznim dijelom obroka robova graditelja piramida. No, osim za vraćanje snage nakon napornog rada, pivo je u tom vremenu kao napitak sirotinje zamjenjivalo onečišćenu vodu, jer su se u procesu dobivanja piva – fermentacijom uništavale bakterije iz vode. I u Grčkoj je pivo bilo piće siromašnih, ali se koristilo i kao ljekovito sredstvo kod problema sa mokrenjem, protiv vrućice i glavobolje te za liječenje šećerne bolesti.
Mnogi liječnici tvrde da manja količina piva dnevno (0,5 l) povoljno djeluje na liječenje nekih teških bolesti, primjerice tuberkoloze, kolere ili raka, te da ima zaštitni učinak protiv srčanog infarkta, visokog tlaka, šećerne bolesti i gihta. Između ostalog, pivo pozitivno utječe na prokrvljenost, cirkulaciju krvi i krvni pritisak te količinu šećera i vrijednost masnoća u krvi.
Pivo ima posebno blagotvoran učinak i kada je riječ o bolestima i poremećajima u funkcioniranju mokraćnih organa. Od pradavnih vremena koristi se kao domaći lijek u slučaju upala bubrega, mjehura i mokraćnih puteva te čestog, otežanog i bolnog mokrenja. Izlučivanjem mokraće smanjuje se broj bakterija, a preporuča se konzumacija barem 2 dcl piva ženama za vrijeme mjesečnice.
Jednako tako umjerena konzumacija piva pozitivno djeluje na kosti, živce i mišiće te smanjuje rizik za pojavu žučnih kamenaca. Ono potiče probavu te smanjuje rizik od infekcije opasnom želučanom bakterijom Helicobacter pylori.
Zahvaljujući velikom udjelu vitamina B-grupe, pivo pogoduje ljepoti i zdravlju kože, kose i noktiju, te je dokazano da umjerena konzumacija sprječava pojavu dijabetesa u staračkoj dobi.
U prilog konzumiranja 1 čaše piva dnevno ide i smanjenje rizika za pojavu depresije, jer povoljno djeluje na psihu te tako potiče dobro raspoloženje, relaksira, smanjuje napetost i razgrađuje nervozu i stres.
Za kraj treba spomenuti da ne bi smjele odustati od konzumiranja 1 do 2 čaše dnevno niti osobe koje paze na svoju liniju, jer upravo suprotno uvriježenom mišljenju, pivo uopće ne deblja, jer ne sadrži masnoće i ima manje kalorija nego mlijeko. Dapače, bezalkoholno pivo idealan je fitness napitak za one koji se bave nekim od oblika tjelesne aktivnosti.
Naravno, nikad, ali nikad ne treba zaboraviti da je pivo, kao i svako drugo alkoholno piće, zdravo samo u razumnim količinama, dok u prevelikim količinama pivo ne koristi nego šteti organizmu, prvenstveno jetri, gušterači, želucu i kostima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here