Divlje šparogeSezona divljih šparoga upravo je počela. Iako su šparoge iz uzgoja dostupne tokom cijele godine, njihov se okus ne može mjeriti s aromom samoniklih zelenih izdanaka!
S prvim danima proljeća počinje i sezona divljih šparoha koja traje do početka ljeta. Tamnozeleni i zelenoljubičasti izdanci specifičnog, gorkastog okusa u tom kratkom razdoblju razlog su koji pokreće mnoge koji žive uz more ili u blizini mora da izađu u prirodu, prošetaju i pokušaju ih sami pronaći i ubrati. Jer što sami uberemo, to je i najslađe.
Šparoge, ponegdje poznate još kao vilina kosa ili mekostruk, u kuhinji pružaju neslućene mogućnosti. I kad ih pripremite na najjednostavniji način (npr. kao omlet s jajima ili kuhane u slanoj vodi s maslacem) ne gubi se ništa od njihovog raskošnog okusa. Ipak, nenadmašne su kada se dodaju namirnicama poput mesa divljači ili ribe pa ih “zasjene” svojim okusom.
O načinu kuhanja divljih šparoga postoje različita mišljenja: ubrane šparoge najčešće se trgaju na nekoliko centimetara duge komadiće, počevši od vrha pa do tvrđeg, drvenastog dijela i huhaju. Drugi je način svezati ih u snopić i s vrhovima okrenutim prema gore staviti u dubok lonac napunjen vodom do polovice visine šparoga pa ih kuhati poklopljene. U trgovinama se mogu kupiti i posebni lonci s umetkom za kuhanje šparoga. Tako se vrhovi kuhaju na pari i od njih se mogu spremati razne delicije, dok se od manje mekanih dijelova rade krem-juhe, od hladnih šparoga može se pripremiti salata itd.
Ne manje bitna informacija za one koji paze na liniju: šparoge su niskokalorične, a pune vitamina i minerala. Tako 100 grama šparoga sadrži samo 17 kalorija, 93% vode, vitamin C, vitamine B grupe te minerale poput željeza, kalija, fosfora i folne kiseline.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here