Popis stanovništvaVeć i vrapci na grani znaju da se popis stanovništva u Republici Hrvatskoj provodi svake desete godine. Tako nas je ovih dana ponovno zapalo da se izjasnimo o nekim mnogima znanim podacima, ali i nekim vrlo intimnima, koje bismo najrađe zadržali za sebe. Hoće li kazna do 800 kuna koju možemo „zaraditi“ dajući nepotpune ili netočne podatke ponukati građane da se izjasne o etničkim i vjerskim pitanjima, spolnoj orijentaciji i sličnome?
Najnoviji popis stanovništva državu će stajati 175 milijuna kuna! I dok nam političari „mažu oči“ optimističnim pričicama kako će se na taj način, barem privremeno, zaposliti 13 tisuća popisivača, te još nekoliko tisuća kontrolora i nadgledatelja, većini građana jasno je da je ovaj popis financijski još jedna stepenica bliže ponoru.
Onima koji su obrasce za popis pogledali na internetu ili ih već ispunili u svojim kućanstvima, mnoga se pitanja čine besmislenima. Ipak, na drugi pogled, pitanja nisu toliko bezrazložna. Iako takozvani P1 obrazac, dakle popisnica za svaku osobu pojedinačno, sadrži čak 45 pitanja, mnoga od njih vaš će popisivač preskočiti jer, ili nikada niste živjeli u inozemstvu duže od godinu dana, ili se trenutačno ne školujete, niste zaposleni i slično. Pitanja koje će vam biti postavljena demografskog su, etničkog, obrazovnog, vjerskog, ekonomskog i migracijskog karaktera. Shodno tome, lako se može zaključiti da se podaci ne prikupljaju samo za popis stanovništva, nego i za mnoga statistička istraživanja. Pučki rečeno, više se muha želi ubiti jednim udarcem. Dakle, iako su mediji napuhali priču kako je moguće da će se prikupljeni podaci zlorabiti, nema razloga za brigu. Da, vaše je ime navedeno na obrascu, no podaci će se obrađivati optičkim čitačem, te su u potpunosti anonimni i tajni. Ako se, na primjer, dogodi da neki popisivač pogriješi, nevažeći je obrazac dužan vratiti nadležnima koji će podatke trajno zbrinuti.
Sada kada napokon možemo odahnuti, jer smo upoznati s činjenicom da sve ide prema zakonu o Popisu 2011, odgovorit ćemo vam na vjerojatno najčešće postavljeno pitanje: Što ako nisam kod kuće u vrijeme kada je popisivač u mojoj ulici? U takvom slučaju, vaš će vam popisivač ostaviti obavijest o ponovnom dolasku s naznačenim danom i vremenom dolaska, ali i brojem mobitela na koji ga možete nazvati i dogovoriti vrijeme susreta. Podatke također možete ostaviti u popisnom centru u vašem naselju. I da, u pravu ste ako mislite da podatke o ostalim ukućanima može dati bilo koji punoljetni član kućanstva. Popisi će trajati do 28. travnja.

3 KOMENTARI

  1. Malo mi je nelogično da osoba koja ne pronađe mene kod kuće, da ostavi dopis s datum i vremenom ponovnog dolaska. Pa, gospodo, ima i nas u RH koji i radimo nešto pa ne vjesimo kod kuće cijeli dan. Ima ljudi koji rade i po cijeli dan. Otkud tolika nelogičnost da svi kukaju kako ima puno nezaposlenih a oni koji su zaposleni i nisu kod kuće u naznačeno vrijeme prijeti im nekakva kazna.
    Pa čemu služe podaci prilikom otvaranja osobne iskaznice, vozačke dozvole ili putovnice. Zar se to nije moglo obaviti tijekom “vađenja” tih obvezatnih dokumenata. Isto tako svaka osoba ima domovnicu. Pa zar gospoda nemaju podatke koliko osoba posjeduje domovnicu.
    Ne mogu vjerovati koliko nelogičnosti na ovom “bijelom” svijetu.

  2. Poštovani Damire, ako Vam se dogodilo da niste bili kode kuće u vrijeme kada Vam je došao Vaš popisivač, na istom ćete obrascu pronaći i popisivačev broj telefona/mobitela na koji ga možete kontaktirati. Dakle, dogovorit ćete vrijeme koje Vama najbolje odgovara (što uključuje i vikend i blagdane, dakle, Uskrs). Ako nikako ne mozete ni tada, svoje podatke mozete predati u najbližem popisnom centru.
    Sretno!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here