FascikliJeste li se ikada zatekli u situaciji da ste tražili račun koji trebate platiti? Znate da ste ga tu negdje odložili, a ne možete ga naći? Ili… Trebate neki važan dokumenat za koji znate da se nalazi u ovoj ladici, a ne možete ga naći? Ili… Zaboravili ste PIN sa svoje kartice i znate da se nalazi u ovoj kutiji, no ne možete ga naći?
Kako biste uštedjeli vrijeme, novac i svakako smanjili stres, preporuča se pohraniti dokumente u fascikle.
Naime, razvrstavanje dokumenata prema važnosti omogućit će vam brže pronalaženje potrebnih papira u hitnim situacijama. Primjerice u tzv. “akcijske” fascikle svrstavajte papire ili dokumente koji zahtijevaju brz odgovor ili se moraju što prije ispuniti, računi koji se moraju platiti, te papire koji se odnose na različite aktivnosti. Za to se može upotrijebiti plastični fascikl s odjeljcima. Svaki odjeljak možete obilježiti naljepnicom označavajući što je za plaćanje ili ispunjavanje.
Osnovne dokumente poput podataka o zdravstvenom osiguranju i kreditnim karticama, bankovnih izvadaka te raznih potvrda najbolje je čuvati u ormariću, ladici, kutiji ili posebnom fasciklu – no nemojte zaboraviti napisati što se nalazi u kutiji ili fasciklu.
Dokumente koji zahtijevaju dugoročno pohranjivanje razvrstajte u zaseban fascikl. U njega pohranite kopije povrata poreza, osiguravajuće police, vlasničke papire, zdravstvene podatke i kopije pravnih dokumenata.
Poželjno ih je čuvati u ormarićima ili posebnim kutijama kako bi se
dugoročno zaštitili.
No, kako biste izbjegli nered, najbolje je svaki dan razvrstati poštu.
Nepotrebne kataloge i oglase odmah bacite kako biste izbjegli gomilanje, a ostalo, bitno, rasporedite u odgovarajuće fascikle.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here