Pokrenimo se-plesom!
Koliko se nas bavi nekom rekreativnom aktivnošću? Statistike su uistinu poražavajuće i spadamo u samo dno europskih zemalja. Tempo života je takav da ne stignemo posvetiti vrijeme sebi i svome tijelu, a jedna od aktivnosti koja toliko daje blagodati i ispunjava nas energijom je definitivno pokret našeg tijela kroz ples. U ovom uvodnom članku “zaplesat” ću kroz jedan dovoljno star, ali na našim prostorima poprilično mlad ples – orijentalni ples ili popularno nazvan – trbušni ples.
Trbušni ples
Na žalost postoje mnoge predrasude vezane za trbušni ples, a jedna od najpopularnijih predrasuda je da je to ples namijenjen zavođenju. Jedina istina trbušnog plesa je da nas povezuje sa našom praiskonskom energijom, zemljom, plemenom kojeg nismo ni svjesni, našom plodnošću i životom. To je ples koji ne poznaje dobne, spolne, fizičke i granice bilo koje vrste. Da, dobro ste pročitali – ne poznaje ni spolne granice. Na srednjem istoku mnogi muškarci plešu trbušni ples, a mogli ste se time i osvjedočiti i na našim prostorima u jednom od popularnih show – programa.
Orijentalni ples nam omogućuje da izrazimo vlastitu kreativnost kroz pokret, međutim ne samo kroz pokret već i kroz izradu kostima, nakita, plesnih rekvizita i sl..
Osim toga tolike su zdravstvene blagodati koje ovaj ples pruža. Ako puno sjedite, imate problema s kralježnicom ovo je savršeni način da se razgibate i zabavite, a pomaže učvrstiti trbušne mišice, mišice bedara, stražnjice i ruku, bolje nego tradicionalni program aerobnih vježbi ili teretane.

Trbušni ples 2Postoji više stilova trbušnog plesa poput primjerice turskog i indijskog, a kroz vrijeme trbušni ples je evoluirao u vrlo suvremen način izražavanja. Tako da su se danas razvili stilovi kao što je ATS (American Tribal Style) i tribal fusion. Kao što naziv sam kaže radi se o plesu koji kombinira klasične pokrete orijentalnog plesa i pokrete ostalih plesova kao što su flamenco, urban style, hip-hop, goth… Uglavnom orijentalni ples možete plesati na glazbu koju volite,  partner vam nije potreban, a donosi mnoge blago – dati.

Postoji mnoštvo radionica i tečajeva ovog plesa koje se održavaju, samo se treba odlučiti i krenuti. Jedino što vam treba je samo volja.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here