Europski tjedan kretanja2Europski tjedan kretanjaU razdoblju od 16. do 22. rujna širom Europe obilježava se Europski tjedan kretanja. Svake se godine odabire tzv. središnja tema ovoga tjedna. Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2011. je Alternativna mobilnost (‘Alternative Mobility’).
U suvremenom je društvu već duže vrijeme naglasak na energetski učinkovitom gospodarstvu i prijevozu, čistom okolišu i energetskoj učinkovitosti. Zbog tih se ciljeva društva provode i podupiru brojni projekti kojima se oni nastoje ostvariti. Jedan od važnih koraka u ostvarivanju tih ciljeva je i smanjenje automobilskog prometa što bi smanjilo izgaranje naftnih prerađevina te uvođenje električnih automobila. Dakle, ovim se tjednom promiču energetski učinkoviti oblici prijevoza što će dovesti do energetski učinkovitog gospodarstva. Projekti su prvenstveno usmjereni prema europskim gradovima koji imaju važnu ulogu u uspostavljanju učinkvitog prijevoza svojih stanovnika te time doprinose njihovu zdravlju, zadovoljstvu, zabavi i cjelokupnoj kvaliteti života. Za sudjelovanje u ovoj manifestaciji potrebno je registrirati svoju lokalnu sredinu, a obrazac za prijavu dostupan je na web stranici http://www.mobilityweek.eu/registration/ preveden i na hrvatski jezik.
Europski tjedan kretanja1U brošuri „Deset godina Europskog tjedna kretanja 2002.-2011.“ istaknuta su postignuća 22 najuspješnija sudionika iz 15 država među kojima su čak tri hrvatska grada: Ivanić-Grad, Koprivnica i Zagreb.
Ovaj je tjedan simbol zalaganja za zdravlje i čisti okoliš. Pokrenite se i vi, pokrenite svoju okolinu, zamijenite barem ovaj tjedan svoje automobile biciklima ili jednostavno prošećite. Time dajete svoj doprinos zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete života. Koristi su mnogostruke i za društvo i za svakoga pojedinca zasebno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here